Meny

RBK og VIFs cupfordeler

FAKTISK EN FORDEL: Norges fotballforbund mener at både Rosenborg og Vålerenga, her representert ved henholdsvis Per Ciljan Skjelbred (tv) og Martin Andresen, faktisk får fordeler av å reise langt i første runde i cupen. (Foro: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges fotballforbund (NFF) slår tilbake mot kritikken om at RBK og VIF må reise langt i cupens første runde.

Norges fotballforbund er forundret over at Rosenborg og Vålerenga ikke forteller sine respektive fans om hvilke fordeler de får ved å reise langt i cupens første runde. NFF mener dette gjøres bevisst fra de to storklubbene.

Faktum er nemlig at både RBK og VIF nå har et overtak på de andre Eliteserielagene for senere kamper i cupen.

- Slik som oppsettet er blitt gjort, så har de to klubbene en fordel i forhold til resten av lagene i Eliteserien. Et av kriteriene når vi i de senere rundene skal sette opp hvilke lag som skal ha hjemmekamp, er å se på reisebelastningen i de foregående rundene. Dét unnlater de å nevne, sier arrangementssjef i NFF, Dag Vestlund, til ABC Nyheter.

Bevisst?

Klanen i Vålerenga er mer eller mindre rasende over at deres lag må dra helt til Verdal i Nord-Trøndelag (cirka 58 mil) for sin første kamp i norgesmesterskapet. Når NFF samtidig satte opp Gjøvik-Rosenborg var skandalen komplett, mente VIF-fansen.

Vestlund tror klubbene bevisst har unnlatt å nevne fordelene de nå har fått servert av personene VPN (Vålerenga På Nett) omtaler som «Jævla Nisser».

- Begge klubbene vet veldig godt hvilke kort de nå sitter med på hånda for de senere rundene, men ønsker ikke at dette skal opp og frem, fortsetter arrangementssjefen i fotballforbundet.

Har rett

Administrerende direktør i Vålerenga vil ikke gå med på at dette er en bevisst handling fra Engas side, men innrømmer at klubben har en fordel vis á vis de andre lagene i Eliteserien.

- Isolert sett så har vi en fordel når det er snakk om hvor kampene senere i cupen skal spilles, sier Breen til ABC Nyheter.

Men han mener dette er et underordnet poeng i saken.

- Det er ikke det viktigste for oss nå. Vi er opptatt av slitasjen denne reisen medfører for våre spillere. Vi har et tett program denne perioden, og det er nærmest meningsløst at vi skal dra til Verdal.

-Inviterer man til fest så man sørge for at alle kommer. Nå vil det kun være et knippe personer fra Klanen som drar oppover - tenk den festen det ville ha blitt dersom Rosenborg hadde kommet, fortsetter Breen.

I NFFs regler står det at alle eliteserielagene skal spille de to første rundene i cupen på bortebane.

Ifølge Vestlund spiller sportslige- og økonomiske hensyn også inn - i tillegg til reisebelastning. Vestlund understreker at reisebelastning er ikke det samme som reiseavstand.

- Det kan være verre å ta buss fra Oslo til Sogndal enn fly fra Oslo til Kirkenes. Det er den totale belastningen, hvor lenge man faktisk har vært borte, som teller.

Fotballforbundet vil ta hensyn til at Rosenborg og Vålerenga får det tyngre i første runde. Derfor prøver de å utligne dette når andre runde settes opp.

- I fjor måtte Lyn til Harstad, og både Lillestrøm og Stabæk har tidligere fått tildelt motstandere langt unna. Vi forsøker å bytte på hvilke lag som må foreta de lange reisene. I tillegg så vil vi foran neste runde ta hensyn til hvem som dro hvor i første runde.

Hjemme først, så borte

I tillegg til Vålerenga har også Vikings Egil Østenstad reagert på det de mener er et uhensiktsmessig cupoppsett.

RBK-direktør Nils Skutle gjorde i 2004 et stort poeng av hjemmefordelen da trønderne måtte spille NM-kvartfinalen mot Lillestrøm på Åråsen. Han tok dette sågar opp på et møte med fotballpresident Sondre Kåfjord. Skutle krevde at kampen skulle spilles på Lerkendal og brukte reisebelastningen til klubben som det viktigste argumentet.

RBK-direktøren har så langt ikke gått ut med de fordelene det medfører for Rosenborg å reise til Gjøvik.

NFFs Vestlund forteller at de gir lagene annenhver gang hjemme- og bortekamp så langt som det måtte la seg gjøre. Problemet oppstår når to motstandere har likt antall hjemme- og bortekamper i de tidligere rundene.

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få en kommentar fra RBK-direktør Nils Skutle i sakens anledning.

Slik spilles første runde i cupen for Eliteserielagene.

Lørdag 9. mai:

Verdal – Vålerenga.

Søndag 10. mai:

Østsiden – Lillestrøm,
Nordstrand – Fredrikstad
Frigg – Lyn Oslo
Sander – Stabæk
Gjøvik – Rosenborg
Konnerud – Strømsgodset
Stathelle – Sandefjord
Trauma – Start
Odda – Viking
Tornado Måløy – Molde
Brattvåg – Aalesund
Senja – Bodø/Glimt
Fløya – Tromsø

Onsdag 13. mai:

Vestfossen – Odd Grenland
Høyang – Brann

* Alle lagene i Eliteserien må spille de to første rundene i cupen på bortebane.

* NFF setter opp rundene 1-3, resten av rundene, frem til semifinalen, trekkes. I 4 og 5. runde bestemmer NFF hvilket lag som får hjemmekamp. I semifinalen får første trukne lag hjemmekamp.

* Finalen spilles på Ullevaal stadion søndag 8. november.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus