Verden forbereder seg på pandemi

Meksikanske soldater patruljerer gatene. Foto: AFP/Scanpix.
Meksikanske soldater patruljerer gatene. Foto: AFP/Scanpix.

<pMexico har stengt alle virksomheter i fem dager, og resten av verden sjekker beredskapen. Se bildene her.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Nederlandske myndigheter bekrefter at et tre år gammelt barn er smittet med svineinfluensa, men ingen ytterligere detaljer er kjent.

I går oppjusterte WHO alarmnivået til fase 5 av 6 på sin pandemi-skala. Det betyr at smitte sprer seg utenfor opprinnelseslandet, og at en pandemi er nært forestående.

Samtidig er det meldt om flere tilfeller av smitte i USA, og verdens land forbereder seg nå på et globalt influensautbrudd.

Les også: - Som en vanlig, kraftig influensa

Alt stengt i Mexico

I Mexico er alle private og statlige virksomheter stengt. Oppfordringen gjelder for tidsrommet 1. til 5. mai og gjelder virksomheter som kan stenge uten at det får alvorlige følger for økonomien.

Helseminister Jose Angel Cordova opplyser at det vil bli gjort unntak for helsevesenet, transport- og matvaresektoren, men oppfordrer mindre vesentlige virksomheter til å ta en fem dager lang pause.

Finansminister Augustin Carstens understreker at det også vil bli gjort unntak for bank- og finansnæringen, og det hersker usikkerhet om hvem som egentlig skal innstille virksomheten.

Flere smittet

President Felipe Calderon ba i en fjernsynstale onsdag kveld landets innbyggere om å holde seg hjemme og vie tiden til familien.

Myndighetene håper at stengningen skal bidra til å bremse spredningen av svineinfluensa i landet, som til nå har resultert i åtte bekreftede dødsfall.

Ytterligere 91 er påvist smittet av svineinfluensa i Mexico, men myndighetene nedjusterer sitt anslag over mistenkelige dødsfall fra 159 til 84.

Augustin Carstens anslår at Mexicos bruttonasjonalprodukt kan bli redusert med mellom 0,3 og 0,5 prosent som følge av influensaepidemien, som blant annet har skremt turister bort fra landet.


View H1N1 Swine Fluin a larger map

Taco-stans

I hovedstaden Mexico by, som er hjem for over 20 millioner mennesker, forsøkte de lokale myndighetene etter beste evne å berolige onsdag.

– Antall smittsomme tilfeller ser ut til å ha stabilisert seg, sa byens borgermester Marcelo Ebrard på en pressekonferanse.

Skjenkesteder, spisesteder, treningssentre, kinoer og andre forsamlingslokaler har holdt stengt de siste dagene, og myndighetene oppfordrer folk til å holde seg hjemme.

Blant dem som har måttet stenge virksomheten er byens titusenvis av taco-vogner, som vanligvis serverer tortillas og annen hurtigmat fra fortauet. Myndighetene har i første omgang gitt taco-vognene omsetningsforbud i en uke.

Nivå fem

WHO har seks alarmnivåer for pandemi, og WHO har bekreftet at de nå anser svineinfluensaen som en krise på nivå 5. Det krever at sykdommen smitter fra menneske til menneske i et annet land enn utbruddslandet. Nivå 6 er situasjonen der sykdommen smitter fra land til land, utenfor utbruddslandet. Det er det globale myndigheter definerer som en full pandemi.

WHOs alarmfaser

# Nivå 1: Ingen dyrevirus er i stand til å infisere mennesker.

# Nivå 2: En dyreinfluensa er bekreftet å ha smittet over til et menneske, og anses å være en potensiell pandemi.

# Nivå 3: Begrenset smitte fra menneske til menneske. Dette betyr ikke at viruset har mutert til den smittefarlige formen som forårsaker en pandemi.

# Nivå 4: Smitte fra menneske til menneske sprer seg til omfattende, lokale utbrudd. Betydelig fare for pandemi.

# Nivå 5: Smitte fra menneske til menneske til minst to land i én WHO-region. Et tegn på at en pandemi er forestående.

# Nivå 6: Pandemi. Omfattende lokale utbrudd i minst ett annet land utover smitten i nivå 5.

SVINEINFLUENSA:

Symptomer, smittekilder og hvordan man beskytter seg mot sykdommen.

* Svineinfluensa er en luftveisinfeksjon hos gris som er forårsaket av influensavirus som skiller seg fra dem vi finner hos mennesker. Utbrudd av svineinfluensa hos gris har aldri vært påvist i Norge. Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme. Smitte fra menneske til menneske har hittil vært sjeldent.

* Symptomer ved svineinfluensa ligner symptomer på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast. Fra Mexico meldes det om symptomer som ligner alvorlig lungebetennelse. I likhet med vanlig influensa, kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk sykdom.

* Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Kontakt med smittet gris eller miljø som har svineinfluensavirus (bondegårder med gris, grisebinger hvor smittet gris har vært osv.)

* Tiltak som kan hindre spredning av viruset: Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.

* Begrens nærkontakt med syke personer, dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørkleet rett etter bruk.

Kilde: Folkehelseinstituttet. (©NTB)

Personvernpolicy