Lær å elske Hannah Montana

Bak Hannah Montana varemerket skjuler det seg en country-sangerinne.
Bak Hannah Montana varemerket skjuler det seg en country-sangerinne.

<pEn hysterisk feber herjer verden, og den har ingenting med svinevirus å gjøre. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som slås ut er stort sett jenter i ti års alderen. Det dreier seg om Hannah Montana eller Miley Stewart, som hun egentlig heter. I virkeligheten heter hun strengt tatt Miley Cyrus og er datter av country musiker «Achy breaky heart» Billy Ray Cyrus.

Miley ei vanlig jente som går på skole og henger med vennene sine. Men hun har en hemmelighet: En blond parykk, sminke og et glamorøst klesskift forvandler henne til superstjerne-idolet Hannah Montana. Slik kan Miley sikre seg det jordnære livet til ei vanlig jente samtidig som hun kan leve ut drømmen om å være popstjerne, «The best of both worlds» som hun selv synger.

Konseptet er så genialt som det er enkelt, skapt for å gi småjenter som er i ferd med å forlate prinsessefasen (en annen Disney-fantasi) en ny fantasi om at i alle jenter ligger det et potensiale til å bli popstjerne.

TV-serien er nå inne i sin tredje sesong på Disney Channel og har gjennom serie, effekter og platealbum ført småjenter over hele verden inn i en stadig tiltagende Hannah Montana rus. I USA har filmen fått hysteriet til å toppe seg, og nå står Norge for tur.

Det er lett å avfeie Hanna Montana som en av Disneys utpønskede plott for å presse foreldres lommebøker og stjele bevisstheten til barna deres. Det er enda lettere å vinne kredibilitet på å forakte det. Jeg vil oppfordre til det motsatte. Hva med å ta småjentene på alvor? Jeg tror at de fleste kan ha godt av å lære og like «Hannah Montana: The Movie».

Det hele kan gjøres i fire enkle steg, og som alt annet som skal læres forutsetter det den riktige innstillingen:

1. Juster forventningene:

Hanna Montana lever ikke i virkeligheten. Hennes verden er hakket mer realistisk enn My little Pony, og slik skal det være. Her ramler man ned fra stiger og blir angrepet av alligatorer mens småungene står og ler og klapper. Slapstick-humoren strekkes til det ytterste og simpleste uten fare for verken blåmerker eller bitemerker. Du kan like gjerne le med.

2.Bli en Miley Cyrus-fan:

Miley Cyrus har en karisma og en varm sjarm som faktisk minner om Dolly Parton. Et lite innslag av whiskey i stemmen gjør henne til mer enn ei vanlig syngejente.

16 årige Miley Cyrus er i ferd med å vokse fra Hannah Montana. (foto: Scanpix)16 årige Miley Cyrus er i ferd med å vokse fra Hannah Montana. (foto: Scanpix)

Miley Cyrus er ingen metodeskuespiller. Tårene blunkes lett vekk og dramaet er overflatisk spilt, men selv er hun ekte. Når Hannah Montana-hysteriet har lagt seg kan Miley Cyrus kunne komme til å bli vanskelig og unslippe. I filmen ser man tydelig konturene av det som kan bli Miley Cyrus karriere. Hannah-karakteren er tonet ned til fordel for Miley, som er den virkelige stjernen. Hun har allerede stemmen og selvsikkerheten til en voksen rockestjerne.16-årige Miley Cyrus er i ferd med å vokse ut av Hannah Montana. Bak henne vokser den nå frem en modnere og enklere country-sangerinne.

3. Hold det enkelt:

Livet trenger ikke alltid å være så vanskelig som vi gjør det til. Hannah Montana vet dette. Har du en venn, kjæreste eller et familiemedlem som er glad i deg og stiller opp for deg så sett pris på det.

La far datter forholdet mellom Miley og faren hennes (spilt av pappa Billy Ray Cyrus) være en inspirasjon. «Hannah Montana the movie» inneholder noen genuint varme øyeblikk mellom far og datter på film.

Hør også på tekstene. De er enkle klisjeer, men likevel vise slik popsanger skal være: Ok så gutten du liker føler ikke det samme, ikke dvel ved det. Noen ganger skal livet bare være gøy. Livet kan være tøft, det er slik for alle. Følg drømmene dine. Husk hvor du kommer fra. Ta vare på de som er glad i deg.

Tekstene i Hannah Montanas sanger kan ikke bare hjelpe 10 åringen med å takle hverdagsproblemer når selv foreldre føler seg maktesløse. De kan også minne oss andre om enkle sannheter vi glemte når livene våre ble kompliserte.

4. Lær å elske på nytt:

Du skal lete lenge for å finne en kjærlighet så ren som den småjentene har til Hannah Montana. Husk hvordan det var å falle så hardt for noe at det opptar deg dag og natt. Hver gang du ser den filmen eller hører akkurat den sangen stiger lykkenivået til bristepunktet. Enten det dreier seg om Beatles, Elvis, New Kids on the Block eller Nirvana har de fleste av oss hvert der en gang.

Å elske noe så sterkt er ikke patetisk. Det er en god egenskap. Den er til og med vakker. Småjentene bør respekteres for å ha evnen til å kunne omfavne noe med en kapasitet og inderlighet så sterk at du selv i sammenligning falmer.

Ingen fare

Vi må nok forsone oss med at Hannah Montana-feberen er en god del sterkere enn en vanlig influensa. Likevel er det ingen grunn til å fortvile. Antakelig vil det gå over av seg selv. Som hun popstjernen synger:

«Wish you may and wish you might
don't you worry, hold on tight
i promise you there will come a day
butterfly fly away»

Personvernpolicy