Åpen for alle - alltid

Første svineinfluensa- dødsfall utenfor Mexico

Ansatte jobbet med å desinfisere Canyon Creek Elementary School i Texas, etter at svineinfluensaviruset ble påvist i staten tirsdag. Onsdag døde et barn i Texas som var smittet av viruset. (Foto: Scanpix)
Ansatte jobbet med å desinfisere Canyon Creek Elementary School i Texas, etter at svineinfluensaviruset ble påvist i staten tirsdag. Onsdag døde et barn i Texas som var smittet av viruset. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn toåring i Texas døde onsdag etter å ha blitt smittet av viruset. - De minste har økt risiko, sier Bjørn Gunnar Iversen i Folkehelseinstituttet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om svineinfluensa

Svineinfluensa er en luftveisinfeksjon hos gris som er forårsaket av influensavirus som skiller seg fra dem vi finner hos mennesker. Utbrudd av svineinfluensa hos gris har aldri vært påvist i Norge. Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme, og da som regel hos mennesker som er i nær kontakt med gris. Smitte med svineinfluensa fra menneske til menneske har hittil vært sjeldent. Det har vært utbrudd med svineinfluensa hos mennesker i verden før. Det mest kjente utbruddet er fra 1976, blant soldater på Fort Dix-basen i New Jersey i USA.

Symptomer ved svineinfluensa hos mennesker ligner på symptomer som oppstår ved vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast.

I likhet med sesonginfluensa kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk sykdom.

Amerikanske myndigheter bekrefter at et 23 måneder gammelt barn, som var smittet av svineinfluensa, døde i Texas onsdag.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Dette er det første dødsfallet som skyldes svineinfluensa, utenfor Mexico.

Ingen andre detaljer om dødsfallet er kjent, ifølge Sky News.

I USA er totalt 64 tilfeller av svineinfluensa bekreftet, ifølge Centers for disease control and prevention (CDC).

Økt dødelighet er normalt også under den vanlige vinterinfluensasesongen.

Bare i Norge regner man med at 1000-1500 dør i løpet av en sesong. I USA mister 36.000 mennesker årlig livet på grunn av influensa. På verdensbasis tar influensa livet av opptil en halv million årlig, ifølge WHO.

- De minste har økt risiko

Da Helsedirektoratets pressebriefing startet onsdag klokken 13.00 hadde meldingen om dødsfallet i Texas nettopp kommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette tilfellet endrer ikke så mye på hvordan vi ser på sykdommen, sier overlege Bjørn Gunnar Iversen, i Folkehelseinstituttet, til ABC Nyheter etter briefingen.

- De minste barna har økt risiko under et influensautbrudd. Vi vet heller ikke noe om barnets andre risikofaktorer, fortsetter han.

Færre dødsfall i Mexico

Mexicanske helsemyndigheter nedjusterte tirsdag antallet dødsfall som med sikkerhet kan tilskrives svineinfluensa.

De har tidligere opplyst at 20 mennesker er bekreftet døde som følge av svineinfluensa, men ifølge helseminister Jose Angel Cordova er tallet nedjustert til sju.

Tre tilfeller i Tyskland

Tyske helsemyndigheter opplyste onsdag formiddag at Tyskland har fått sine tre første bekreftede tilfeller av viruset, melder NTB.

De smittede, en mann i Regensburg og en kvinne i Kulmbach i Bayern, begge i 30-årene, samt en 22 år gammel kvinne i Hamburg, har alle nylig besøkt Mexico.

Slik har smitten spredd seg:


View H1N1 Swine Flu in a larger map