Tusenvis på flukt fra kamper i Pakistan

Kvinner utenfor en flyktningeleir i utkanten av Peshawar. Foto: Reuters/ Scanpix.
Kvinner utenfor en flyktningeleir i utkanten av Peshawar. Foto: Reuters/ Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet pakistanske militæret utvider offensiven mot Taliban nordvest i landet. Mange tusen mennesker har flyktet fra kampene, og lokale myndigheter ber nå om internasjonal hjelp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ble talibanstillinger i Buner-distriktet nær Islamabad bombet.

– Målet vårt er å drive talibansoldatene ut av Buner, sa den militære talsmannen Athar Abbas på en pressekonferanse tirsdag.

Senere ble det opplyst at hæren har gått inn med bakkesoldater i Buner, som ligger knappe ti mil fra Islamabad og sju mil fra den Taliban-kontrollerte Swatdalen. Angrepet er et ledd i offensiven pakistanske myndigheter satte i gang etter at en regjeringssoldat ble drept i et bakholdsangrep i forrige uke.

– Passende reaksjon

De militære operasjonene er en «helt passende reaksjon» for å stanse Talibans frammarsj i Pakistan, sier talsmann for USAs forsvarsdepartement Geoff Morell.

– Vi støtter opp under disse operasjonene, som vi håper vil fortsette, sa Morell tirsdag.

Ifølge en høytstående tjenestemann i den pakistanske hæren ble en rekke av Talibans mistenkte gjemmesteder i fjellene i området bombet. Det er ikke kjent hvor mange som er blitt drept i angrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 30.000 mennesker er blitt fordrevet i det nordvestlige Pakistan etter at hæren iverksatte operasjonen mot Taliban i helgen.

Innbyggere forteller at tusener av skrekkslagne mennesker, for det meste kvinner og barn, forlot området med noen få eiendeler etter at helikoptre og bakkestyrker gikk til aksjon.

Én million drevet på flukt

Til sammen er opptil én million mennesker drevet på flukt i regionen, ifølge hjelpeorganisasjoner og lokale tjenestemenn som møttes i Genève tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Representanter for de lokale myndighetene ba om internasjonal hjelp til de internt fordrevne.

– Vi hører mange løfter fra verdenssamfunnet til Pakistan, og mange av dem handler om sikkerhet, politiet eller hæren, men de sivile får ikke den hjelpen de burde ha, sier Sitara Ayaz, som er sosial- og utviklingsminister i North West Frontier Province.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens matvareprogram WFP anslår at rundt 600.000 mennesker trenger matvarehjelp.

– Dette er en alvorlig humanitær situasjon av store proporsjoner, sier Dennis McNamara ved Senter for Humanitær dialog.

Brøt forhandlinger

Mandag brøt Taliban forhandlingene med regjeringen om en slutt på kampene i Swatdalen. Uroen har fortsatt til tross for at myndighetene i februar tillot Taliban å innføre islamsk sharialov i området, mot at islamistene skulle oppgi bruk av vold og terror i det tidligere turistområdet.

Siden helgen er 70-75 opprørere og ti soldater ifølge hæren drept i kamper i Lower Dir, som ligger ikke langt fra Swatdalen.

USA har lagt press på regjeringen i Islamabad for å få stanset de militante islamistenes framrykking, og et sammenbrudd i fredsforhandlingene blir trolig betraktet som positivt fra USAs side. (©NTB)