Google-forbud mot jobbsøkere

Illustrasjonsfoto fra Colourbox.
Illustrasjonsfoto fra Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBemanningsselskapet Adecco har innført kjøreregler for googling av jobbsøkere. Pinlige bilder på nettet skal ikke ødelegge muligheten for å få jobb.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi opplever stadig oftere at bedrifter som bruker oss til å rekruttere nye medarbeidere, ber om at alle jobbsøkerne skal googles, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco til offshore.no.

Til nå har det ikke vært noen retningslinjer for hvordan informasjon og bilder man finner på nett skal brukes i en ansettelsesprosess, til tross for at dette er svært vanlig og ofte trekkes fram som en grunn til å være forsiktig på nett.

Utagerende

– På nettet finnes det masse utagerende party-bilder, men slike bilder sier ikke nødvendigvis noe om hvordan man skjøtter jobben sin, forteller Øwre-Johnsen.

Han forteller videre at Adecco nå ikke vil ta med dette i vurderingen så lenge det gjelder pinlige bilder, kontaktannonser og sterke meninger som ikke er relevante for jobben.

Foto: privat.Foto: privat.

– De som søker jobb har krav på å bli vurdert etter sine kvalifikasjoner. Private bilder og andre irrelevante opplysninger skal ikke avgjøre hvem som får jobb, sier Øwre-Johnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Adecco gjennomfører hvert år mer enn 40 000 jobbintervjuer og møter mange som angrer på at de har lagt ut festbilder av seg selv på nettet.

Noen konkrete råd fra Datatilsynet:

  1. Undersøk om nettsamfunnet har en personvernpolicy før du melder deg inn. Ta aktiv stilling til den!
  2. Sett deg inn i avkrysningsvalg du har for å beskytte dine opplysninger. Ta deg tid til å teste ut hvordan de ulike profilinnstillingene virker i praksis.
  3. Gi ikke fra deg hele e-postadresseboka til aktørene bak nettsamfunnet, og i alle fall ikke passordet til din e-postkonto, slik Facebook faktisk oppfordrer til ved registrering. I tillegg til at det er uklokt er det trolig også i strid med de avtalevilkårene du har inngått med leverandøren av din e-postkonto.
  4. Benytt en e-postadresse du uten større bryderi kan erstatte dersom du senere skulle oppleve å bli utsatt for spam, eller andre uønskede henvendelser via e-post.
  5. Du er selv ansvarlig for all informasjon du legger ut på profilen din. Legg ikke ut bilder eller personopplysninger om andre uten først å ha spurt dem om lov.
  6. Vær forsiktig med å legge ut opplysninger om politisk oppfatning, tro og seksuell legning. Dette er i norsk og europeisk personvernlovgivning regnet som sensitive personopplysninger.
  7. Det du ikke ville sagt om deg selv eller andre i en større forsamling av kjente og ukjente personer i den fysiske verden, bør du heller ikke publisere på Internett. Opplysninger du gir i ”fortrolighet” til venner på din profil, kan lett bli klippet ut og benyttet i helt andre sammenhenger.
  8. Sjekk om de som står bak nettsamfunnet kan bistå deg med å få fjernet krenkende bilder og personopplysninger. Bruk den muligheten om du finner åpenbart krenkende og sjikanerende innhold. Dersom innholdet er så ekstremt at det må fjernes raskt bør du kontakte politiet på hjemstedet ditt.

Sjikane, trusler og spredning av andres personopplysninger på Internett kan være straffbart. Straffeloven, åndsverksloven og personopplysningsloven, er tre lover som regulerer disse forholdene. Les mer om dette på www.dubestemmer.no. Her finner du også råd om hvordan du får fjernet uønskede personopplysninger på Internett.

Finnes det pinlige bilder av deg på nettet? Har du sjekket? Del dine erfaringer i kommetarfeltet.