Gore spent på klima-grep i USA

Al Gore og Jonas Gahr Støre maner til kamp for å berge Arktis fra nedsmelting. Foto: Thomas Vermes
Al Gore og Jonas Gahr Støre maner til kamp for å berge Arktis fra nedsmelting. Foto: Thomas Vermes

<pAl Gore varsler avgjørende uker i USA om veivalg i klimakampen. Han og Jonas Gahr Støre leder møte om issmelting fra polene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø (ABC Nyheter) - La oss redusere utslipp av forurensninger som vil få mye raskere klimavirkninger enn kutt i CO2-utsipp!

Det sa utenriksminister Jonas Gahr Støre, da han i dag åpnet en stor internasjonal klimakonferanse om den dramatiske issmeltingen i verdens «Tre Poler». I tillegg til vårt nære Nord-Polen og fjerne Sør-Polen har Himalaya og andre fjellkjeder i Asia med isdekke på 100.000 kvadratkilometer fått betegnelsen «Den tredje Pol»

I alle disse områdene fører klimaendringer til at snødekket i økende tempo blir til vann som oversvømmer store områder og øker havnivået. Støre hadde fått med seg USAs tidligere visepresident Al Gore som vertskap. Gore er en av verdens fremste klimaaktivister og var sentral i å få på plass FNs Kyoto-protokoll for klimakutt fram til 2012.

FN-land kan bli borte

På dagens konferanse ble det presentert nye tall for issmelting, ikke minst fra Grønland. Vitenskapsprogrammet Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP) har kommet fram til at havnivået kan komme til å stige med en meter i dette århundret. Det vil i så fall utslette noen av FNs medlemsstater, nærmere bestemt enkelte øystater.

Gore: - Spennende uker i USA

ABC Nyheter spurte Al Gore hvordan han tror USAs rolle blir i prosessen fram mot København-toppmøtet. Som demokratisk visepresident i USA grep Gore aktivt inn for å få i stand Kyoto-klimaavtalen. Like etterpå overtok republikanerne makta i USA, som siden har nektet å bli med på noen internasjonal klimaavtale.

- Jeg er veldig optimistisk. Det har allerede skjedd dramatiske endringer i USAs posisjoner etter at Obama overtok, sier Gore men understreker overfor ABC Nyheter:

- Vi er midt i en debatt i Kongressen som vil avgjøre det hele. Der blir USAs rolle avgjort innen få uker.

I Kongressen har de mer tilbakeholdende republikanerne så stor innflytelse at Obama ikke har fritt spillerom.

Håper på lederrolle

- Det er ikke lenger spørsmål om USA skal gå inn for klimatiltak, men hvordan, oppsummerer Gore.

Han viser til at USAs forurensningsmyndighet EPA for første gang i historien nylig vedtok å sette CO2 på lista over forurensning som skal reguleres.

- Jeg håper Kongressen vedtar en lovgivning som tillater USA å ta en ledende rolle på vei til København, sier Gore.

Dramatiske blikk på verden

På konferansen Melting Ice - regional Dramas, global Wake-Up Call viste Gore sine levende presentasjoner av klimadramaet i verden.

Han beskrev den avgjørende rollen isdekket på Grønland, Nordpolen og andre islagte områder har. Men aller mest skremt er han over de enorme områdene med permanent frost, slik som i Sibir.

- Skrekkvisjonen er hvis permafrosten tiner. De inneholder verdens største mengder karbon, som vil bli frigitt, samt store mengder metan, sa Gore og viste enn film om hvordan metanutslippene noen steder bokstavelig talt bobler opp av sjøen. Filmen viser hvordan forskere hakker hull i isen og setter en fyrstikk borti. En flamme står opp av ishullet - av metan som frigjøres og blir til klimautslipp.


Utenriksministre tar et klima-tak

Jonas Gahr Støre drøfter klimataktikken med Karsten Klepsvik, Norges representant i Arktisk Råd. Foto: Thomas VermesJonas Gahr Støre drøfter klimataktikken med Karsten Klepsvik, Norges representant i Arktisk Råd. Foto: Thomas Vermes

Utenriksminister Støre har tok initiativet til å få en rekke utenriksministre til å komme og høre på vitenskapsfolk om dramatikken i det som skjer.

Håpet med å spre ansvaret ut fra miljøministrene, er å komme fram til en felles erklæring på vei til et klima-toppmøte i København. Der skal FNs medlemsland gjøre et forsøk på å få til en ny klimaavtale i desember.

Personvernpolicy