Åpen for alle - alltid

KrF utelukker regjeringssamarbeid med Frp

KrF vil ikke samarbeid med Frp i regjering, fastslår partileder Dagfinn Høybråten, flankert av nestlederne Dagrun Eriksen (til venstre) og Inger Lise Hansen. Til helgen har partiet landsmøte i Kristiansand. Foto: Erik Johansen / SCANPIX
KrF vil ikke samarbeid med Frp i regjering, fastslår partileder Dagfinn Høybråten, flankert av nestlederne Dagrun Eriksen (til venstre) og Inger Lise Hansen. Til helgen har partiet landsmøte i Kristiansand. Foto: Erik Johansen / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKristelig Folkeparti utelukker regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet og vil heller ikke være noe støtteparti for en mindretallsregjering utgått av Ap. Partileder Dagfinn Høybråten ønsker seg mest av alt en kopi av Bondevik-II.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiledelsen i KrF møtte tirsdag pressen for å redegjøre om helgens landsmøte og de viktigste partisakene. Mye kom imidlertid til å dreie seg om hvem som kan samarbeide med hvem, og under hvilke betingelser.

– Det er veldig stor utålmodighet i KrF for å få skiftet ut de rødgrønne. Men KrF vil ikke støtte en regjering partiet selv ikke er med i, fastslo Høybråten.

Dermed takket han klart nei til rollen som garantist for en Ap-regjering, en av flere mulige konstellasjoner etter valget. SV er det ikke under noen omstendighet snakk om å samarbeide med, heller ikke Frp. KrF vil ikke gå i regjeringssamarbeid med fløypartiene, enten det er til høyre eller venstre.

Vil gjøre vårt

Høybråten understreket at KrF vil gjøre sitt for at det kan dannes en ikke-sosialistisk regjering, dersom det blir et ikke-sosialistisk flertall etter valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men hvis det ikke går, hvis vi ikke får gjennomslag for våre saker, går vi i opposisjon. Og det skal være en konstruktiv og aktiv opposisjon. Vi kommer ikke til å gjemme oss i et kott på Stortinget, sier partilederen.

KrFs målsetting ved valget til høsten er å bli større enn i 2005. Da fikk partiet 6,8 prosent av stemmene. Nå vil partiet vokse, ikke minst for å sikre at de tre Bondevik-partiene – Høyre, Venstre og KrF – til sammen blir større enn Frp og Ap hver for seg. Da vil dette alternativet styrke sine regjeringsutsikter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte røster i KrF, særlig i det mørkeblå bibelbeltet på Sørvestlandet, har tatt til orde for at partiet må nærme seg Frp. Et opprop om dette vil bli lagt fram på landsmøtet i Kristiansand. Høybråten avviser bestemt denne kursomleggingen.

Må henge sammen

– Vi må få til å henge sammen som kan henge sammen. Det er to hovedgrunner til at KrF ikke kan sitte i regjering med Frp. Den politiske avstanden er altfor stor, det samme er styrkeforholdet mellom de to partiene. Kjøttvekta tilsier at sentrum blir fullstendig overkjørt i en slik konstellasjon. KrF er ikke noe høyreparti, sier Høybråten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at en eventuell regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF må ha et avklart forhold til Frp, et arbeidsgrunnlag som er noe annet enn et regjeringssamarbeid.

KrF ønsker å framstille seg som verdipartiet framfor noe. Høybråten mener at de rødgrønne håndterer den økonomiske krisen bra, men at de fomler fryktelig i verdisaker.

– KrF setter de ikke-materielle sakene først, innenfor familiepolitikk, eldreomsorg, skole og frivillighet. Vi vil fronte de verdiene som teller for folk flest i hverdagen, og som ikke kan måles i penger, sier partilederen.

KrF vil ikke i denne fasen av valgkampen gjøre krav på statsministerposten, slike spørsmål må avklares i etterkant av valget. (©NTB)