Konsert for eliten

DumDum Boys: Fra venstre trommeslager Sola Jonsen, gitarist og låtskriver Kjartan Kristiansen, keyboardist Atle Karlsen, bassist og låtskriver Aslak Dørum og vokalist Prepple Houmb. Foto Morten F. Holm / SCANPIX
DumDum Boys: Fra venstre trommeslager Sola Jonsen, gitarist og låtskriver Kjartan Kristiansen, keyboardist Atle Karlsen, bassist og låtskriver Aslak Dørum og vokalist Prepple Houmb. Foto Morten F. Holm / SCANPIX

<pKun 500 mennesker får overvære en av tidenes norske konsertbegivenheter. Det burde vært 100 ganger så mange.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Athletic Sound

Platestudioet Athletic Sound ble etablert av Kai Andersen i 1983.

Studioet ble startet i en kjeller i Halden våren 1983, men flyttet allerede i 1986 inn i en gammel gymsal (derav navnet) hvor det fremdeles er lokalisert.

I løpet av de 25 årene som er gått har mange sterke norske band vært innom Halden, noe som gjenspeiles i de som dukker opp i Brygga Kultursal, Haldens nye konsertsal, for å lage festforestilling tirsdag 28. april.


Under den for lengst utsolgte forestillingen spiller følgende artister: BigBang, CC Cowboys, deLillos, DumDum Boys, Paal Flaata, Sivert Høyem, Henning Kvitnes, Motorpsycho, Moving Oos, Elvira Nikolaisen, Onkel Tuka, Tom Russel, Seigmen, Somebody's Darling, Tommy Tokyo & Starving For My Gravy og Marthe Valle.

LES MER:

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Vi i ABC Nyheter er noen av de heldige som får overvære et unikt kobbel av norske artister i Halden. Konserten, som avholdes i forbindelse med 25-årsjubileet til musikkstudioet Athletic Sound, stiller blant andre DumDum Boys, deLillos, Sivert Høyem (Madrugada), BigBang, Motorpsycho, Seigmen, Elvira Nikolaisen og Haldens egen Henning Kvitnes.

Se festen live her!

Hele bransjen

Hele den norske musikkbransjen kommer til å være her. De vet det er svært lenge til de får oppleve en liknende samling av norsk musikkelite i fire timer i strekk på samme scene. Det blir kanskje aller viktigst med «jeg-var-der-faktoren», uansett kvalitet på det som fremføres.

Slike begivenheter har en tendens til ikke å oppfylle de enorme forventningene som blir stilt. Det å vite at det står en rekke andre svært kompetente musikere og lytter til det du spiller, kan fort skape prestasjonsangst. Dessuten er nok ikke norsk musikkbransje (i likhet med andre lands musikkbransjer) blant de minst kritiske tilhørerne.

Men forhåpentligvis kan konsertbegivenheten også inspirere til glimt av genialitet. Halden er jo ikke akkurat verdens navle, men Athletic Sound har opparbeidet seg et ry som et sted hvor musikken står i sentrum. Grunnlegger Kai Andersen har fått det beskrevet av tilreisende artister som et fristed utenfor allfarvei hvor man får mulighet til å jobbe fokusert.

Musiker, produsent, forfatter og musikkjournalist Willy B. har vært der tre ganger (som musiker, produsent og journalist) og berømmer atmosfæren og akustikken. En av journalistene bak den omstridte tv-serien om norsk rocks historie, Per Kristian Olsen, mener det er et sted hvor talenter får anledning til å blomstre.

Fødselshjelper

Kai Andersen kjenner seg da også igjen i rollen som «fødselshjelper» for BigBang, CC Cowboys og Madrugada. Sistnevntes debutalbum «Industrial Silence» ble spilt inn i Halden for ti år siden. Den toppet VG-listen, ble belønnet med Spellemann-pris, platinaplate for over 50.000 solgte og førte til at bandet etablerte en stor fanbase i utlandet .

- Det er ikke fritt at jeg skvatt litt da Sivert åpnet munnen første gang, jeg må innrømme det, forteller Andersen til ABC Nyheter.

Den skvettingen bør Andersen ta godt vare på! Etter 25 år i bransjen er Athletic blitt en etablert stjerne blant norske studioer. Men steget opp i eliten må ikke få ham til å glemme hvordan det er å være liten.

De virkelige talentene dukker sjelden opp på Idol eller Norske Talenter i de store byene, men heller på mindre plasser som Halden og Namsos hvor man får tid og anledning til å dyrke sin lidenskap. Det som kjennetegner flere som har vært innom Athletic er at de har etablert lengre musikk-karrierer hvor kombinasjonen kommersiell suksess og kvalitet har gått hånd i hånd.

Den store utfordringen

Å beholde fokuset over tid er den store utfordringen for de største stjernene. En del artister mister som kjent sin kreative kraft når de får kjendisstatus og blir en del av en kulturelite som skal vise seg for hverandre.

Da gjelder det å ikke gå på for mange kjendisfester. En av dem arrangeres i kveld og da skal det feires. Men i morgen er det nok en arbeidsdag hvor musikken igjen skal ut til folket.

ABC Nyheter og ABC TV dekker konserten live fra backstage i kveld.

Personvernpolicy