Åpen for alle - alltid

152 døde av svineinfluensa

Greske tollbetjenter deler ut brosjyrer med helseråd og informasjon om svineinfluensa til flypassasjerer på Atens flyplass. Foto: Scanpix
Greske tollbetjenter deler ut brosjyrer med helseråd og informasjon om svineinfluensa til flypassasjerer på Atens flyplass. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSe kart over mistenkte og bekreftede tilfeller.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SISTE: En kinesisk professor i mikrobiologi, Yuen Kwok-yung, sier til AFP at det er svært sannsynlig at vi er på vei mot en pandemi, men at sykdommen ser ut til å være mindre dødelig enn fugleinfluensa.

Professoren, som leder en forskningsgruppe på universitetet i Hong Kong var den første som identifiserte SARS-viruset, og hans gruppe var også den første som utviklet en troverdig testmetode for fugleinfluensa i 1997.

- Vi har begynt å se lokale utbrudd - i det minste i USA - som ikke er direkte knyttet til importerte tilfeller. Ingen av disse har heller hatt kontakt med griser, noe som betyr at dette viruset smitter svært lett, sier han til nyhetsbyrået.

I Mexico er 26 personer bekreftet døde av svineinfluensa, mens 126 er døde av en atypisk lungeinfeksjon. De sistnevnte sjekkes nå for influensasmitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kwok-Yung mener det er for tidlig å se hvor farlig svineinfluensaen er.

- Den kan være like farlig som en helt vanlig influensa. På dette stadiet ser dødeligheten ut til å være lavere enn for fugleinfluensaen H5N1. Det er beroligende, men vi kan ikke lene oss tilbake. Vi vet ikke hva som kommer til å skje nå, sa han.

Spørsmålet nå er hva slags utvikling utbruddene utenfor Mexico vil ha. På kostskolen St. Francis i New York er 28 elever bekreftet syke av svineinfluensa, men bare elleve av dem var i Mexico. I Skottland ble et ektepar smittet med svineinfluensa på bryllupsreise i landet. 22 familiemedlemmer, kolleger og venner av paret følges nå opp med behandling. Sju av disse har vist lette symptomer på influensa, skriver den britiske avisa The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte-ti tilfeller i Norge

I Norge rapporterte helsemyndighetene i dag at det er mellom åtte og ti mistenkte tilfeller av svineinfluensa i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Det er åtte-ti mistenkte i Norge. Noen av disse har blitt avkreftet, andre blir undersøkt videre, sa Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet på en pressenkonferanse i dag.

- En vaksine foreligger ennå ikke, og vil ta mellom fire og seks måneder å utvikle. Det er få selskaper i verden som har teknologien til å få til en vaksine, men Norge har kjøpt proritet hos en leverandør, fortsatte han.

Se ABCTV: - 1,2 millioner kan bli syke


View H1N1 Swine Fluin a larger map

Smitte i Israel og New Zealand

Helsemyndighetene i Israel bekrefter at en mann er smittet av svineinfluensa.

Den 26 år gamle mannen kom nylig tilbake fra et besøk i Mexico og ble innlagt på sykehus i Netanya lørdag med influensasymptomer etter hjemkomsten. Det er første tilfelle i Midtøsten.

I New Zealand er 11 bekreftet smittet, og myndighetene gransker 43 andre tilfeller av influensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De som er smittet hører til en gruppe studenter og en lærer som meldte om influensalignende symptomer etter en reise til Mexico.

Han sa at laboratorietester har bekreftet at tre av studentene er smittet av virusvarianten som ligger bak epidemien i Mexico, og at myndighetene på basis av de tre positive testene går ut fra at de andre åtte er smittet av samme virus.

Tilfellene er de første som er bekreftet i Asia-stillehavsregionen. I Australia har helsemyndighetene gjort tester på 70 personer som mistenkes for å være smittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

152 døde

Meksikanske myndigheter bekrefter nå at de har registrert 152 dødsfall som trolig kan tilskrives svineinfluensa, selv om bare 20 av dem så langt er bekreftet.

Ifølge den meksikanske helseministeren José Angel Cordova er alle de som har dødd mellom 20 og 50 år gamle, gruppen som ellers klarer seg best gjennom vanlige influensaepidemier. Slik var det også under tidligere pandemier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseministeren sier ingen vet nøyaktig hvor influensaen oppsto, men det første bekreftede tilfellet av influensa kom i sørlige Mexico, i delstaten Oaxaca.

- Antall nye tilfeller går ned

2000 personer har vært innom sykehus for behandling i Mexico siden sykdommen først ble oppdaget 13. april, men ifølge Cordova går antall nye rapporterte tilfeller ned for hver dag som går.

I tillegg har blant andre USA, Canada, Spania, Storbritannia og Russland nå bekreftede tilfeller. Tre studenter på New Zealand er rapportert smittet etter en ferietur til landet.

I USA er 42 personer bekreftet smittet, men ingen av dem skal være i livsfare.

- Det er bekymringsverdig og krever en høyere grad av beredskap, men det er ingen grunn til panikk, sa USAs president Barack Obama i helgen.

- Opprett nettverk

Helseminister Alan Johnson i Storbritannia fortalte i går parlamentet at landet har Tamiflu og andre influensamidler nok til å behandle 33 millioner mennesker, halve landets befolkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson har ifølge avisa The Guardian vurdert å råde folk til å sette opp et nettverk av venner og familie, slik at man kan få hjelp til det daglige dersom man må plassere seg selv i karantene. Likevel påpekte han overfor parlamentet i går at alle tilfeller utenfor Mexico så langt har vært milde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorganisasjon har hevet alarmnivået fra 3 til 4, noe som medfører en betydelig økt risiko for pandemi.

WHO har seks alarmnivåer for pandemi. Nivå 5 krever at sykdommen smitter fra menneske til menneske i et annet land enn utbruddslandet. Nivå 6 er situasjonen der sykdommen smitter fra land til land, utenfor utbruddslandet. Det er det globale myndigheter definerer som en full pandemi.

WHOs alarmfaser

# Nivå 1: Ingen dyrevirus er i stand til å infisere mennesker.

# Nivå 2: En dyreinfluensa er bekreftet å ha smittet over til et menneske, og anses å være en potensiell pandemi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

# Nivå 3: Begrenset smitte fra menneske til menneske. Dette betyr ikke at viruset har mutert til den smittefarlige formen som forårsaker en pandemi.

# Nivå 4: Smitte fra menneske til menneske sprer seg til omfattende, lokale utbrudd. Betydelig fare for pandemi.

# Nivå 5: Smitte fra menneske til menneske til minst to land i én WHO-region. Et tegn på at en pandemi er forestående.

# Nivå 6: Pandemi. Omfattende lokale utbrudd i minst ett annet land utover smitten i nivå 5.

SVINEINFLUENSA:

Symptomer, smittekilder og hvordan man beskytter seg mot sykdommen.

* Svineinfluensa er en luftveisinfeksjon hos gris som er forårsaket av influensavirus som skiller seg fra dem vi finner hos mennesker. Utbrudd av svineinfluensa hos gris har aldri vært påvist i Norge. Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme. Smitte fra menneske til menneske har hittil vært sjeldent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Symptomer ved svineinfluensa ligner symptomer på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast. Fra Mexico meldes det om symptomer som ligner alvorlig lungebetennelse. I likhet med vanlig influensa, kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk sykdom.

* Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Kontakt med smittet gris eller miljø som har svineinfluensavirus (bondegårder med gris, grisebinger hvor smittet gris har vært osv.)

* Tiltak som kan hindre spredning av viruset: Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.

* Begrens nærkontakt med syke personer, dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørkleet rett etter bruk.

Kilde: Folkehelseinstituttet. (©NTB)