Skrev han ønsket å drepe muslimer

Alle måtte ut av rettslokalene for å gå gjennom sikkerhetskontrollen på nytt i Trondheim tingrett mandag. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.
Alle måtte ut av rettslokalene for å gå gjennom sikkerhetskontrollen på nytt i Trondheim tingrett mandag. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.

<pVåpentekniske spor og aggressive utsagn om muslimer står sentralt i aktors bevisførsel mot mannen som er tiltalt for drapet på Mahmed Jamal Shirwac (46) i Trondheim i august i fjor.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiltalte 26-åringen benekter at han drepte Shirwac, og hans forsvarer, advokat John Christian Elden, hevder at påtalemyndighetens beviser ikke holder til en fellende dom.

Dette kom fram da Trondheim tingrett mandag startet straffesaken mot den 26 år gamle mannen som er tiltalt for drapet. Uansett vil han ikke bli dømt til noen straff. Ifølge de rettspsykiatrisk sakkyndige er han psykotisk, og han var psykotisk også da drapet skjedde.

Aktor – førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes – har gjort det klart at det blir lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

– Drepe muslimer

På et ark som politiet fant i tiltales leilighet hadde tiltalte skrevet en liste over sine planer for sommeren. Aktor ba tiltalte selv lese fra arket. I tillegg til å kjøpe bil og skaffe flere våpen, var et par av de uttrykte ønskene å drepe muslimer hvis sjansen byr seg, og å brenne ned moskeer og muslimske bygg.

På grunnlag av ett punkt på listen mente tiltalte at dette må ha blitt skrevet før sommeren 2007, det vil si mer enn ett år før drapet på Shirwac.

– Hva er dette for noe, spurte Soknes.

– Det er vel uttrykk for psykose, svarte tiltalte. Han hevdet at han ikke husker å ha skrevet listen.

Mahmed Jamal Shirwac var norsk statsborger, opprinnelig fra Somalia. Han ble funnet død i døråpningen på sin egen bil i Ringvålveien nær Heimdal i Trondheim natt til 26. august i fjor. Han var truffet av en rekke skudd, som hadde skadet flere indre organer og hjernen, og han døde av forblødning.

– Kripos tar feil

Aktors fremste argument for at 26-åringen drepte Shirwac med én av sine to registrerte pistoler – en 9 millimeter Heckler & Koch USP – er at tomhylser funnet på åstedet, har identiske spor med tomhylser funnet i hans leilighet i Trondheim og i huset til hans mor på Oppdal.

De våpentekniske analysene har også klarlagt at det på tomhylser funnet på alle disse tre stedene, er spor fra et ladeapparat som tiltalte hadde. Én av 13 tomhylser funnet på åstedet, 18 tomhylser funnet på Oppdal og 23 funnet i leiligheten i Trondheim har slike spor.

– Hvordan vil du forklare dette, spurte Soknes.

– Jeg tror ikke på resultatet, svarte tiltalte.

– Du tror at resultatet fra Kripos er feil?

– Ja, svarte tiltalte.

– Hvis ikke? spurte Soknes.

– Den er feil, svarte tiltalte.

– Du har ingen annen forklaring?

– Nei, svarte 26-åringen.

Mangler alibi

Da politiet fant tiltales to pistoler i morens hus på Oppdal, var han i ferd med å pusse det våpenet påtalemyndigheten mener er drapsvåpenet – etter aktors mening for å skjule spor. Tiltalte benektet i sin forklaring at dette var motivet.

For aktor er det også et moment at tiltalte – i motsetning til andre eiere av samme type våpen som drapsvåpenet – ikke var villig til å samarbeide med politiet ved starten av etterforskningen.

I tillegg har han ikke alibi for drapstidspunktet, og han hevder at han ikke husker noe fra timene omkring dette tidspunktet. (©NTB)

Personvernpolicy