Verden i full beredskap

Verden i full beredskap
Verden i full beredskap
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMyndigheter verden rundt setter i verk tiltak mot svineinfluensaen, som kan ha kostet 103 mennesker livet i Mexico. Ingen vet om smitten forsvinner av seg selv eller om verden står overfor en fryktet pandemi.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen sammenkalte mandag til krisemøte for unionens helseministre etter at det første tilfelle av svineinfluensa i Europa ble oppdaget i Spania – en ung mann som hadde vært på studietur i Mexico. Mannen er ikke alvorlig syk, og det er heller ikke 20 andre som er blitt testet.

EUs helsekommissær Androulla Vassiliou advarer mot unødvendige reiser til Mexico og USA, og charterselskapet TUI kansellerer sine turer til Mexico.

Asia godt forberedt

I Asia har en rekke land satt i verk alle de tiltakene de allerede har god trening i etter sars- og fugleinfluensaepidemiene.

I Japan og Thailand er det tatt i bruk varmesøkende kameraer på flyplassene for å oppdage passasjerer med feber, og helsemyndighetene i Hongkong gjør det klart at enhver som kommer fra et berørt område med symptomer på influensa, blir satt i karantene og slipper ikke ut før han er frisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I USA ble det søndag erklært helsemessig unntakstilstand, men minister for indre sikkerhet Janet Napolitano søkte å unngå panikk ved å si at tiltaket først og fremst er en formalitet for å sikre tilgangen på medisiner.

103 døde

I Mexico oppjusterte myndighetene antall mistenkte smittede til over 1.600, og 103 av disse er døde. Ifølge Verdens helseorganisasjon WHO er 18 av dødsfallene bekreftet å skyldes svineinfluensa. Det er mistenkte tilfeller i 19 av landets 32 delstater

I USA er det påvist 20 tilfeller i fem forskjellige delstater, og i Canada er det seks bekreftede tilfeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den enorme hovedstaden Mexico by med 20 millioner innbyggere ble søndag så godt som lukket og låst da skoler ble stengt, de fleste offentlige tilstelninger avlyst og folk oppfordret til å holde seg hjemme.

Gater, barer og restauranter er nesten folketomme, gudstjenestene søndag fant sted uten kirkegjengere, og en viktig fotballkamp ble spilt uten publikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig har det ikke vært dødsfall utenfor Mexico, og det er ikke meldt om sikre tilfeller utenfor Mexico, USA, Canada og altså Spania. Flere mulige tilfeller i Storbritannia, Frankrike og andre land har testet negativt.

Leter etter passasjerer

I New Zealand er 13 studenter som kom fra Mexico søndag, blitt syke, men helsemyndighetene har ennå ikke fått svar på om de er smittet av det aktuelle H1N1-viruset. I mellomtiden leter myndighetene etter 350 andre mennesker som var på de samme flyene som studentene.

Markeder som allerede er nervøse på grunn av finanskrisen, reagerte negativt med børsfall over nesten hele verden på grunn av frykt for at en verdensomspennende epidemi kan forlenge nedgangstidene.

Aksjekursene i flyselskap som Lufthansa og Air France falt kraftig, mens farmasøytiske firmaer som Roche og Glaxo noterte oppgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For tidlig å varsle pandemi

Verdens helsemyndigheter vet at det en dag kommer en ny pandemi som kan ta millioner av liv verden over, på samme måte som spanskesyken i 1918. Men de sier det er altfor tidlig å si om svineinfluensaen fra Mexico utvikle seg til den fryktede verdensomspennende epidemien, som det ikke er utviklet vaksine mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig er de fleste som er smittet, blitt friske igjen ganske fort, og det har ikke vært noen alvorlige tilfeller utenfor Mexico. Men epidemien sprer seg svært fort, og det er et illevarslende tegn at mange som har dødd i Mexico, er friske, unge mennesker i 20-30-årsalderen, ikke gamle og syke.

Men svineinfluensaen smitter lett mellom mennesker, i motsetning til fugleinfluensaen i Asia som aldri utviklet seg til å kunne smitte fra menneske til menneske.

– Det som er vanskelig er at vi ikke kan vite nå om dette er noe som dør ut i løpet av et par uker og aldri dukker opp igjen, eller om det er begynnelsen på en fullt utviklet influensa-pandemi, sier en framtredende influensa-ekspert ved Minnesota-universitetet, Michael Osterholm. (©NTB)