Prica helt da RBK snudde til seier

HELT: Rade Prica scoret 1-1 målet for Rosenborg mot Lillestrøm søndag kveld. Foto: Scanpix.

<pInnbytteren scoret og la målgivende da RBK snudde 0–1 til 2–1 i sluttminuttene. Marek Sapara ble matchvinner minuttet før slutt.</p

KAMPFAKTA

Lillestrøm – Rosenborg 1-2 (0-0):

10.151 tilskuere

Mål: 1-0 Bjørn Helge Riise (55), 1-1 Rade Prica (81), 1-2 Marek Sapara (89).

Dommer: Tom Henning Øvrebø, Nordstrand.

Gult kort: Magnus Myklebust, Bjørn Helge Riise, Lillestrøm, Anthony Annan, Vadim Demidov, Rosenborg.

Lillestrøm (4-4-2): Otto Fredrikson – Håvard Nordtveit, Vidar Riseth, Frode Kippe, Stian Ringstad – Bjørn Helge Riise, Khaled Mouelhi, Igiebor Nosakhro (Karim Essediri fra 86.), Magnus Myklebust (Espen Søgård fra 64.) – Björn Bergmann Sigurdarson (Edwin Eziyodawe fra 55.), Olivier Occean.

Rosenborg (4-5-1): Rune Almenning Jarstein – Mikael Lustig (Roar Strand fra 69.), Vadim Demidov, Alejandro Lago, Mikael Dorsin – Per Ciljan Skjelbred (Kjell Rune Sellin fra 74.), Marek Sapara, Alexander Tettey, Anthony Annan, Trond Olsen (Rade Prica fra 58.) – Steffen Iversen. (©NTB)

ÅRÅSEN (ABC Nyheter): Lillestrøm–Rosenborg 1–2

Med Start, Odd, Aalesund og Sandefjord på plassene 3–6 kan ikke den norske eliteserien i fotball kalles forutsigbar.

Da bunnlaget Lillestrøm møtte topplaget Rosenborg i kveldens klassiske rivaloppgjør på Åråsen, lå det nesten i kortene at seiersløse kanarifugler skulle slå tilbake.

Slik så det lenge ut. Bjørn Helge Riise ga LSK ledelsen tidlig i annen omgang, og ti minutter før slutt så det ut til å holde.

Men Rosenborg har et svensk angrepsess i ermet. Rade Prica scoret i 2–1-seieren over Start, og var mannen som sikret ett poeng mot Odd i forrige runde. I dag scoret han igjen, med et klassisk goalgettermål som ga 1–1.

Og minuttet før slutt skulle Rosenborg fullføre sin snuoperasjon. Prica leverte til Mark Sapara – som avgjorde kampen med et skudd fra 20 meter.

Det sendte Rosenborg til topps på tabellen.

– Vi spiller en god kamp. Både fightingen og spillet er bra. Jeg er utrolig stolt over spillernes moral, sier RBK-trener Erik Hamrén, som likevel har ambisjoner om å heve kvaliteten i banespillet noen hakk til.

Riise scoret på LSKs første sjanse

Gjestene var best i en fantasiløs og svak 1. omgang, hadde ballen mest og presterte enkelte pene kombinasjoner. Lillestrøm skapte ikke en eneste skikkelig farlighet, men snørte sekken godt igjen bakover.

– Vi er under pari i 1. omgang, selv om den defensive samhandlingen er bra. Rosenborg har mye kvalitet, det er ingen lett motstander, men vi blir spilt for lave før pause. I pausen retter vi på mye, og i 2. omgang er vi klart bedre, sier LSK-trener Henning Berg til ABC Nyheter.

Alexander Tettey misset omgangens eneste store sjanse. Løpsmaskinen ble glimrende vippet fri inne i LSK-feltet, men headingen sto ikke i stil til forspillet.

Var kampen dårlig før hvilen, ble det betraktelig mer underholdende, åpnere og fartsfylt etter sidebyttet.

Etter 55 minutter gjorde vertene mål på sin første sjanse i kampen – på enkleste vis.

Gode Håvard Nordveit hamret ballen i bakrommet, hvor Bjørn Helge Riise tidlig hadde startet. Alene igjennom avsluttet Riise perfekt mellom beina på Rune Jarstein til 1–0 og eksplosjon på tribunene.

Byttet som snudde kampen

Det var imidlertid Rosenborg som skapte de fleste sjansene. Fire minutter etter Riises ledermål fikk Alexander Tettey avsluttet akrobatisk – men ballen smalt i stolpen.

Lillestrøms målscorer fra forrige rundes 1–1-kamp mot Tromsø, Edwin Eziyodawe, fikk et mål annullert på stillingen 1–0. Lillestrøm følte seg snytt for en tomålsledelse. Det hjalp fint lite.

Erik Hamrén satte innpå Rade Prica for å øke trykket på topp. Etter 66 minutter var angriperen nær ved å utligne. Headingen gikk i nettveggen.

Men svensken, som scoret Rosenborgs mål i 1–1-kampen mot Odd i forrige runde, hadde mer på lager. Da 80 minutter var passert, og Rosenborg gikk mot årets første tap, slo han til.

For en sjelden gangs skyld sprakk LSK-forsvaret opp, Prica var alene igjennom – og på klassisk goalgettervis tok han ballen ned og dunket inn utligningen.

– Han gjør et veldig bra innhopp. Han gjør mer på 30 minutter i dag enn på 90 minutter mot Odd, sier en smilende Erik Hamrén.

– Han scorer for tredje kamp på rad. Og bare vent til han blir bedre trent, sier Hamrén.

RBK til topps – LSK på bunnen

Ett minutt før slutt ga Rosenborg en ny demonstrasjon i hvorfor laget holdes som klar gullfavoritt denne sesongen.

Marek Sapara fikk ballen fra Prica på 20 meter, og skjøt lavt i det venstre hjørnet. Otto Fredrikson var ikke sjanseløs, men ballen fant nettmaskene, og Rosenborg sikret tre poeng i sluttsekundene.

Den fortjente seieren sendte laget ett poeng forbi Molde og til topps på eliteserietabellen.

Rosenborg er ubeseiret, som eneste lag i serien. Lillestrøm står fremdeles uten triumf.

Nå ligger Henning Bergs elever helt sist.