200.000 unge har psykiske plager

PROBLEM: Helsedirektoratet tar krafttak for å hjelpe ungdom som har spørsmål om psykisk helse. Foto: Colourbox.com.
PROBLEM: Helsedirektoratet tar krafttak for å hjelpe ungdom som har spørsmål om psykisk helse. Foto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRundt 200.000 unge har psykiske plager. Mest utbredt lidelse blant unge er angst og depresjon, ifølge Helsedirektoratet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om unge og psykisk helse

* Ca. 200.000 barn og unge har psykiske plager. De mest utbredte problemene er angst og depresjon.

* Ca. 8 prosent har psykiske lidelser, dvs. at symptombelastningen er så stor at det kan stilles en diagnose som for eksempel alvorlig depresjon, schizofreni og manisk-depressiv lidelse.

* 4-5 prosent har behov for hjelp i spesialisthelsetjenesten

(Kilde: Folkehelseinstituttet, psykisk.no) (©NTB)

Nå har helsemyndighetene i tre uker hatt gående en ungdomskampanje om psykisk helse. Responsen har vært enorm, faktisk over all forventning, opplyser divisjonsdirektør Ellinor F. Major til NTB.

140.000 unike brukere har nå besøkt kampanjenettstedet psykisk.no. Det har vært over en halv million sidevisninger. 40 prosent flere spørsmål enn vanlig har kommet inn til psykologene på svartjenesten Klara Klok og 2.700 har meldt seg inn i Facebook-gruppen «Jeg vil være en venn».

Stabilt

Major opplyser at antall unge med psykiske lidelser har holdt seg relativt stabilt de siste årene. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at mellom 15 og 20 prosent av de unge har slike plager.

– Men med økt åpenhet om psykiske plager kan det virke som om flere enn før har psykiske plager. Vi mener det er bra at dette kommer til overflaten gjennom åpenhet, sier divisjonsdirektøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt i ungdomsårene er det vanlig at livet er preget av store svingninger. For de unge er det ikke uvanlig å reagere med angst og depresjon når de utsettes for påkjenninger. Ikke sjelden kan det dreie seg om noe så tilsynelatende «hverdagslig» som kjærlighetssorg, men det kan også være problemer i hjemmet, på skolen eller med venner.

– Unge har lettere for å bli triste, lei seg, få konsentrasjonsproblemer, og de trenger å snakke med noen som de stoler på, sier Major.

Råd og tips

Og nettopp det skal psykisk.no bidra til å avhjelpe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet med kampanjen har vært å bygge økt åpenhet om psykiske problemer og gi gode råd og tips både til unge som sliter og til venner og foreldre som vil hjelpe. Alt tyder på at vi har lyktes med det, sier Major.

Nettstedet inneholder informasjon om ulike former for psykiske problemer, hvordan man kan takle disse og hvordan man kan hjelpe en som sliter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De som er inne på psykisk.no bruker i gjennomsnitt mellom fire og fem minutter på sidene. Mest besøkt er «spørsmål og svar» om psykiske problemer. Artikkelen om det å ha barn og unge med psykiske problemer er den mest leste blant voksne.

Klara Klok

– Vi ser at svært mange, både unge og voksne, har brukt mye tid inne på nettstedet og at de har besøkt mange ulike sider. Dette viser at nettstedet dekker et viktig behov, og det vil bli videreført også etter at kampanjen er avsluttet, sier Major.

Hun er også overveldet over hvor mange unge som har sendt inn spørsmål til den elektroniske spørretjenesten Klara Klok. Med mellom 200 og 300 henvendelser daglig, har psykologene som betjener tjenesten hatt hendene fulle.

– Vi vet at ungdom som har psykiske vansker har stor glede av å snakke med noen de stoler på, enten det er en venn eller en voksen. Selv om mange unge sliter i perioder, vil problemene løse seg for de aller fleste, sier Major. (©NTB)