EU-tja ble til nei

Partiledernes stemme kan ha avgjort Venstres EU-strid i nei-sidas favør. Foto: Lars Inge Staveland
Partiledernes stemme kan ha avgjort Venstres EU-strid i nei-sidas favør. Foto: Lars Inge Staveland
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJa-sida mislyktes med å snu Venstre. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STAVANGER (ABC Nyheter): Det kom fram på siste dagen på Venstres landsmøte. Etter lang tids mobilisering fra ja-sida var det knyttet stor tvill til hvilken retning partiet ville ta.

Klokka 11.30 var det klart: 102 stemmer ville ha Norge inn i EU. 114 gikk imot. Det betyr at nei-sida har styrket sin stillingen siden sist spørsmålet ble behandlet.

Ledelsen var delt, og selv om partileder Lars Sponheim sto fram som en slags ja-mann, var det stor tvil om hvor partiet ville lande.

- Jeg ga uttrykk for at jeg sier et betinget ja til EU. Jeg er for et EU som er klar til utvidelse, og som er kommet ut av unntakstilstanden den er i nå under finanskrisen. Jeg tror betingelsene er oppfylt dagen det blir aktuelt. Jeg mener det er åpenbart at Norge ikke burde være tjent med å søke om medlemskap nå, sa Sponheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han garanterte at spørsmålet skal behandles av landsmøte, dersom spørsmålet blir aktualisert i den kommende stortingsperioden.

- Ja-folk stemte nei

Stortingsrepresentantene Odd Einar Dørum og Trine Skei Grande ledet nei-leiren, mens nestleder Ola Elvestuen og Unge Venstre har kjempet for en snu operasjon.

Stortingskandidat i Akershus, advokat Abid Raja, kjempet for medlemskap. Han tror partilederens tale fikk mange ja-folk til å stemme nei.

- Mange EU-tilhengere stemte nei nå fordi det ikke ble oppfatttet som taktisk riktig nå. Så fikk vi også en subtil henstilling fra partilederen om hva vi skal stemme, sier Raja.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dessuten drev Odd Einar Dørum ganske aktiv nei-mobilisering på festen i går, sa han.

Styrket nei-flertalll

Siste gang Venstre behandlet spørsmålet i 2005 landet partiet på et nei-standpunkt med fem stemmers overvekt.

Denne gangen økte forskjellen i nei-sidas favør med tre stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nestleder og EU-tilhenger Ola Elvestuen meldte seg inn i Venstre 1994, samme året som Norge sist sa nei til EU. I talen søndag vektla han at EU var en viktig demokratibygger, og offensiv i miljøkampen.

- Det betyr at jeg mener Venstre bør gå inn for at Norge skal inn i EU, sier Elvestuen.

Skal ikke drive kampanje

Miljøsaken ble også brukt av nei-leiren.

- Norge kan gjøre det best i klimasammenheng utenfor EU, i tett samarbeid med EU, sa miljøpolitisk talsmann Gunnar Kvassheim.

Nei-flertallet kom til tross for at EU-tilhengerne hadde åpnet for et slags "ja light", som gjorde det klart at Venstre ikke ville kjempe for norsk medlemskap, selv om partiet gikk inn for nettopp det.

"Et norsk medlemskap i EU vil øke Norges påvirkningskraft på EUs beslutninger og dermed styrke det norske demokratiet. Medlemskap i EU vil også kunne bidra til at Norge får mer innflytelse på arbeidet med å løse de store internasjonale utfordringene vi står overfor. Derfor mener Venstre at Norge bør søke om medlemskap i EU. Venstre samler både tilhengere og motstandere av norsk EU-medlemskap, og partiet skal ikke være en del av en kampanjeorganisasjon verken for ja- eller nei-siden"