Åpen for alle - alltid

- Mange er veldig redde

Stadig flere meksikanere bruker munnbind når de er ute blant folk for å unngå å bli smittet av svineinfluensa. Bildet er av Karla Paz som overfor ABC Nyheter sammenligner dagens situasjon i Mexico med det store jordskjelvet i 1985. Foto: Karla Paz.
Stadig flere meksikanere bruker munnbind når de er ute blant folk for å unngå å bli smittet av svineinfluensa. Bildet er av Karla Paz som overfor ABC Nyheter sammenligner dagens situasjon i Mexico med det store jordskjelvet i 1985. Foto: Karla Paz.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p81 personer har så langt mistet livet i svineinfluensaen som har brutt ut i Mexico. - Folk her skjønner ikke helt hva som skjer, men de forstår at de kan dø av viruset, forteller meksikanske Karla Paz.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om svineinfluensa
Typebetegnelse: H1N1
Smitter oftest fra gris til menneske, men kan også smitte fra menneske til menneske
Nysing, hosting, berøring er vanligste måte å bli smittet på
Man kan ikke bli smittet av H1N1 ved å spise svineprodukter som er tilberedt ved minst 71 grader
Symptomer som ved vanlig influensa: plutselig feber, hoste, muskelsmerter, ekstrem utmattethet. Oftere diaré og oppkast enn ved vanlig influensa
Årets influensavaksine hindrer ikke smitte av H1N1

Svineinfluensaen som er påvist i Mexico har så langt tatt livet av 81 personer og smittet over 1300.

Frykten for spredning har lammet store deler av dagliglivet i landet. Skoler og museer er stengt. Fotballag spiller for tomme tribuner. 470 klubber og foreninger har lukket dørene.

Meksikanerne bruker munnbind blant folk for å unngå smitte. Foto: Scanpix / Reuters.Meksikanerne bruker munnbind blant folk for å unngå smitte. Foto: Scanpix / Reuters.

Alle som føler seg syke, bes holde seg hjemme, og folk bør unngå å håndhilse og kysse hverandre på kinnene, lyder oppfordringen fra myndighetene.

- Folk her skjønner ikke helt hva som egentlig skjer, men de forstår at viruset er farlig og at de de kan dø av det, forteller den 28 år gamle meksikaneren Karla Paz til ABC Nyheter.

Som jordskjelvet i 1985

Paz, som studerte master i molekylær bioteknologi ved NTNU og Universitetet i Tromsø, bor nå i Mexicos hovedstad og beskriver en by hvor innbyggerne er bekymret, bærer ansiktsmasker og holder seg unna offentlige områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har bare opplevd én gang tidligere at studentene ikke kom på skolen. Og det var etter det store jordskjelvet i 1985 som drepte 10.000 mennesker, forteller Paz.

Hun kjenner ikke selv noen som har blitt rammet av influensaviruset, men forteller at hun er nøye med å ta forbehold når hun er ute, og at hun vasker hendene grundig med såpe når hun kommer hjem for å unngå den farlige smitten.

Frykter pandemi

Verdens Helseorganisasjon (WHO) frykter at svineinfluensaen som er påvist i Mexico kan utvikle seg til å bli en pandemi - en epidemi som rammer over hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik ser svineinfluensaviruset H1N1 ut. Bildet er fra en utbrudd i 1976. Foto: Reuters / Scanpix.Slik ser svineinfluensaviruset H1N1 ut. Bildet er fra en utbrudd i 1976. Foto: Reuters / Scanpix.

WHO-direktør Margaret Chang betegner situasjonen som alvorlig og mener viruset utgjør en internasjonal helsekrise. Lørdag avbrøt hun en reise i USA og dro tilbake til et hastig sammenkalt krisemøte i Genève. Kriseteamet skulle blant annet vurdere å heve beredskapsnivået for pandemier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den utvikler seg raskt, sa hun like før møtet startet.

Lørdag kveld ble det kjent at åtte studenter ved en skole i New York har type A influensa, noe som kan tyde på at de er rammet av svineinfluensaen.

Alle åtte er blitt friske igjen. Også i delstaten Kansas har viruset blitt påvist.

Verken UD eller Folkehelseinstituttet vil foreløpig fraråde nordmenn å reise til Mexico selv om andre land har innført reiserestriksjoner.

Smitter mellom mennesker

De som så langt er døde i Mexico, er døde av alvorlig lungebetennelse som følge av influensalignende sykdom. Hos flere av de døde er viruset H1N1 påvist. Dette er en form for svineinfluensa som kan smitte fra menneske til menneske.

Innbyggerne i Mexico anbefales nå å la være å håndhilse og kysse hverandre på kinnene. Foto: Reuters / Scanpix.Innbyggerne i Mexico anbefales nå å la være å håndhilse og kysse hverandre på kinnene. Foto: Reuters / Scanpix.

Virustypen ble først identifisert torsdag kveld ved hjelp av internasjonale laboratorier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste som har dødd av viruset hittil har vært relativt friske og unge mennesker, og ikke eldre og små barn - som i utgangspunktet har svakere immunforsvar. Det vekker særlig bekymring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karla Paz sier til ABC Nyheter at hun har inntrykk av at mange meksikanere ikke skjønner alvoret i svineinfluensaen fordi de ikke forstår vitenskapen bak.

- Myndighetene her har vært dårlige til å forklare hva som skjer. Men på den andre siden tror jeg det hadde blitt fullt kaos dersom alle visste hva som egentlig foregår, sier hun.

- Det er i hvert fall sikkert at de ikke ville ha stengt skolene dersom de ikke mente at situasjonen virkelig var alvorlig.

Vaksine

Nyhetsbyrået AFP melder at vanlig influensavaksine trolig ikke vil beskytte mot H1N1-viruset, mens influensavaksinen Tamiflu synes å være effektiv mot sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge WHO-talsmann Gregory Hartl skal Mexico og USA ha store lagre av Tamiflu.

Mange meksikanere frykter imidlertid at det ikke er nok vaksine til alle innbyggerne. Denne frykten deles av Karla Paz.

- Det siste jeg hørte var at det bare er nok vaksine til én million her. Og bare i Mexico by bor det rundt 20 millioner.

Norske borgere som befinner seg i Mexico oppfordres til å følge med i lokale medier, være nøye med håndhygiene og unngå store forsamlinger hvor man kommer tett innpå andre mennesker.

Er du nordmann og i Mexico for øyeblikket, tips oss.

Tallet på omkomne og smittede er oppjustert per 26. april.