Tråleren gikk ned på få minutter

En redningsmann fra et av 330-skvadronens Sea King helikoptre på vei ned for å plukke opp et av mannskapet på den russiske tråleren Koralnes som havarerte torsdag. Personen på bildet var den av de to i sjøen som overlevde. Foto 330-Skvadronen / FORSVARET / SCANPIX NB – Må krediteres «330-Skvadronen / FORSVARET / SCANPIX»
En redningsmann fra et av 330-skvadronens Sea King helikoptre på vei ned for å plukke opp et av mannskapet på den russiske tråleren Koralnes som havarerte torsdag. Personen på bildet var den av de to i sjøen som overlevde. Foto 330-Skvadronen / FORSVARET / SCANPIX NB – Må krediteres «330-Skvadronen / FORSVARET / SCANPIX»

<pMannskapet på 16 ble reddet, men skipperen (40) omkom da tråleren Koralnes gikk ned utenfor Troms fredag morgen. Alt skjedde på få minutter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens 15 av mannskapet kom seg om bord i en redningsflåte, havnet både styrmannen og skipperen i den kalde sjøen. Sistnevnte hadde ikke overlevingsdrakt på seg. De to ble plukket opp av sjøen og fløyet til Tromsø. Skipperens liv sto ikke til å redde, og han var død da han ankom sykehuset. Styrmannen ble liggende på intensiven, men ifølge NRK rapporterte sykehuset fredag kveld at tilstanden var mye bedre, og at han trolig blir skrevet ut lørdag.

Ble om bord

Den norske skipsagenten Kaj Tore Nilsen mener mye tyder på at de to har blitt igjen på tråleren. Han sier det russiske rederiet er veldig takknemlig for innsatsen til den norske redningstjenesten.

De 15 andre som ble plukket opp fra flåten, er i god form rent fysisk. Bare noen timer etter at de ankom Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), fikk de plass på flyet hjem til Murmansk. Da hadde de vært igjennom en rutinesjekk, fått mat og tørre klær.

Nilsen sier at mannskapet er preget av det som har skjedd, men at de likevel holder humøret oppe.

– De sier ikke så mye, men de er glade for å komme seg såpass raskt hjem, sier Nilsen til nordlys.no.

På vei hjem

Hovedredningssentralen fikk melding om at tråleren var i ferd med å synke klokken 6 fredag morgen. To timer etterpå var tråleren gått ned, og hele mannskapet på 17 var plukket opp – to fra sjøen og 15 fra en flåte.

To Sea King-helikoptre, to kystvaktfartøyer, ett overvåkingsfly og flere fiskebåter som befant seg i området, ble sendt til havaristedet om lag 70 nautiske mil utenfor Tromsø. Det blåste liten kuling i området, og det var en del sjø.

Mye tyder på at selve forliset skjedd på noen få minutter.

– Vi hadde tråleren på radar omtrent 4 nautiske mil fra vår posisjon omtrent klokken 6. Bare fem minutter etterpå var den borte, forteller skipperen på den norske tråleren Kasfjord, Torbjørn Eidissen, til VG Nett.

Etterforskes ikke

Hele mannskapet om bord i tråleren er russiske statsborgere. Når forliset dessuten skjedde i internasjonalt farvann, kommer saken ikke til å bli etterforsket av norsk politi.

– Vi har meldt fra til det russiske konsulatet og gjør ikke noe mer med denne saken, sier jourhavende jurist Morten Hermansen i Troms politidistrikt til NTB.

Innbrakt i mars

Tråleren ble i mars 2008 brakt inn til Bodø av Kystvakten for å ha fisket uten å rapportere til norske myndigheter. Rederiet fikk utstedt et inndragingsforelegg på 490.000 kroner for å ha fisket 48,5 tonn uten å rapportere til norske myndigheter.

Kapteinen fikk 10.000 kroner i forelegg.

Tråleren hadde tillatelse og kvote til å fiske i norsk sone, men da skipet forlot fiskefeltet, rapporterte ikke mannskapet inn fangsten slik de er forpliktet til. Dermed gikk kystvaktskipet KV Harstad til aksjon.

Tidligere norsk

Koralnes er eid av et georgisk rederi, men blir driftet av et russisk rederi med adresse i Murmansk. Tråleren har tidligere vært norsk, og Tore Roaldnes i havfiskerederiet Roaldnes fikk mange henvendelser fredag morgen, fordi navnet Koralnes knytter fartøyet til Roaldnes-rederiet.

– Vi hadde kontrakt på at navnet skulle endres da vi solgte fartøyet. Det er ikke skjedd, og det synes vi er litt leit, sier han til Sunnmørspostens nettutgave.