Åpen for alle - alltid

Sri Lanka avviser alt press

Regjeringssoldater kontrollerer en kontrollpost i Kilinochchi, byen som tidligere var den tamilske separatistorganisasjonen LTTEs hovedkvarter. Regjeringen i Colombo avviser internasjonalt press for å stoppe krigshandlingene slik at de sivile kan slippe ut, selv om presset nå er meget sterkt. Foto: REUTERS/David Gray/ SCANPIX
Regjeringssoldater kontrollerer en kontrollpost i Kilinochchi, byen som tidligere var den tamilske separatistorganisasjonen LTTEs hovedkvarter. Regjeringen i Colombo avviser internasjonalt press for å stoppe krigshandlingene slik at de sivile kan slippe ut, selv om presset nå er meget sterkt. Foto: REUTERS/David Gray/ SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSri Lanka avviser alt diplomatisk press for å stoppe kampene i nord og la de sivile slippe ut av kampsonen. Også FN nektes adgang til krigsområdet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En høytstående indisk delegasjon anført av landets utenriksminister kom fredag til Colombo for å presse Sri Lanka til å innstille kamphandlingene mot Tamiltigrene og redde tusener av innesperrede sivile.

Delegasjonen dro til Sri Lanka for å rette søkelyset mot den desperate situasjonen for rundt 50.000 sivile som fortsatt er sperret inne i krigssonen, anslått til å utgjøre knappe 13 kvadratkilometer.

– Denne drepingen må ta slutt. Sri Lankas regjering har et ansvar for å beskytte sine egne borgere, og LTTE må stanse sitt barbariske forsøk på å holde de sivile som gisler, sa Indias utenriksminister Pranab Mukherjee.

Men observatører kommenterte det indiske linjeskiftet med at det kunne være et utspill for å minske presset i den indiske valgkampen. Kongresspartiets allierte fra delstaten Tamil Nadu er sterkt presset for å prøve å bistå tamilene og LTTE.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser FN

En talsmann for Sri Lankas regjering innrømmer at det internasjonale presset for en våpenhvile nå øker kraftig, men regjeringen har hittil avvist alle appeller om å stanse offensiven.

En plan som FNs generalsekretær la fram torsdag om å sende et humanitært team til krigssonen, ble fredag avvist av Sri Lankas utenriksminister.

Et humanitært team ble diskutert for en tid siden, men nå som sivile strømmer ut fra LTTE-kontrollert område, er det ikke lenger behov for det, mener utenriksminister Palita Kohona.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle disse uttalelsene var basert på meldinger før den plutselige strømmen av sivile derfra. Behovet for besøket er kanskje ikke der lenger, sa utenriksministeren.

– Det ville ikke ha noe for seg å slippe hjelpeorganisasjoner inn i konfliktsonen fordi hæren allerede har en operasjon i gang for å redde sivile, sier forsvarsminister Gotabhaya Rajapakse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe journalister som fredag deltok på en militært organisert tur fra Colombo til landsbyen Putumatalan, nær frontlinjen, ble nektet å snakke med noen av de titusener sivile tamiler som har flyktet fra krigen denne uken.

6.500 sivile drept

Fredag ble det kjent at FN anslår at nesten 6.500 sivile er drept i krigshandlinger på Sri Lanka de siste tre månedene. Ifølge en FN-rapport er 6.432 sivile drept etter at kampene ble trappet opp 20. januar, mens 13.946 er såret.

Tallene står i en rapport som har sirkulert blant utenlandske diplomater på Sri Lanka de siste dagene, og som fredag ble gitt til nyhetsbyrået AP av en diplomat. FN selv har ikke villet offentliggjøre tallene.

De siste fem dagene har 108.000 sivile flyktet ut av krigssonen, ifølge regjeringshæren.

Desperat

TV-bilder de siste dagene har vist groteske scener og en humanitær katastrofe for tusener av sivile som strever gjennom vannet for å slippe unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg så barn med dysenteri, underernærte kvinner og barn, sår som ikke er blitt stelt, og folk som er kledd i filler de har hatt på seg i måneder, sier FNs øverste representant i landet etter et besøk ved krigssonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den blodige borgerkrigen på Sri Lanka har vart siden 1983 og er blitt intensivert de siste månedene etter at myndighetene for to år siden innledet en offensiv for å knuse den tamilske LTTE-geriljaen militært.

Ikke amnesti

Sri Lankas regjering mener at den nå er på randen av å vinne en militær seier over Tamiltigrene og insisterer på at de overgir seg.

Regjeringen utelukker også amnesti for LTTE-sjefen Velupillai Prabhakaran, som har ledet kampen for et eget hjemland for tamilene.

En talsmann for LTTE som overga seg til regjeringsstyrkene tidligere denne uka, sier at Prabhakaran fortsatt er i krigssonen og at han er fast bestemt på å kjempe til siste slutt sammen med sine gjenværende styrker.