- Fikk for lite informasjon

JOINT STRIKE FIGHTER: Prisen på JSF har blitt mer sikker som følge av amerikanske beslutninger. En modell av flyet ble vist fram i Bodø i juni 2008. Foto: Scanpix.
JOINT STRIKE FIGHTER: Prisen på JSF har blitt mer sikker som følge av amerikanske beslutninger. En modell av flyet ble vist fram i Bodø i juni 2008. Foto: Scanpix.

<p- Forsvarskomiteen har fått for lite informasjon om prisen på Joint Strik Fighter, mener Jan Petersen (H).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag var det duket for høring i Forsvarskomiteen på Stortinget. Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen, forsvarsledelsen og sjefen for kampflyprogrammet Pål Bjørseth ble bedt om å forklare hvorfor komiteen ikke har fått bedre informasjon om kostnadene ved anskaffelsen av nye kampfly.

- Det er helt klart at det var en behov for denne høringen. Når kostnadene for det som er den største investeringen på norsk fastland på lange tider blir forklart med noen få avsnitt, så trenger vi mer informasjon, sa komiteens leder Jan Petersen etter høringen.

Omstridt prissetting

Da regjeringen før jul bestemte seg for å velge det amerikanske Joint Strike Fighter (JSF) fremfor svenske Jas Gripen vakte det stor oppsikt. Ikke fordi flyvalget i seg selv var så uventet, snarere tvert i mot, men fordi prisen på det svenske tilbudet ble dobbelt så dyrt som svenskene selv hevdet avtalen ville koste.

Tallene det strides om er disse: Ifølge forsvarsdepartementets beregninger vil 48 JSF koste 18 milliarder kroner i rene investeringspenger, mens like mange av det svenske alternativet ville koste 24 milliarder. Levetidskostnadene for begge flyene ble beregnet til 145 milliarder for JSF, mens Saab Gripen ble beregnet å koste 195 milliarder i hele sin levetid.

Svensk forbannelse

Svenske myndigheter ble svært bestyrtet over disse beregningene, og flere medlemmer av forsvarskomiteen benyttet anledningen til å stille spørsmål om dette. Ifølge svenske myndigheter mener de levetidskostnadene er bare halvparten av det forsvarsdepartementet har kommet frem til.

Norske medier har også påpekt at prisen på JSF er veldig omtrentlig, og at man må forvente at den går opp før produksjonen av flyet har begynt. Ifølge forsvarsdepartementet og Anne-Grete Strøm-Erichsen er det følgende forutsetninger som ligger til grunn for at prisen blir som de har sagt.

For det første er det antallet fly som blir produsert som bestemmer prisen. USAs forsvarsminister Robert Gates har foreslått at USA skal kjøpe 2487 fly, og dermed er dette en forutsetning som allerede ser ut til å bli innfridd. Den andre variabelen er valutaskiftninger. Prisen på dollaren vil kunne ha utslag på den endelige kostnaden ved å kjøpe jagerfly, og det er noe som man ikke vet mye om før kontrakten skal signeres i 2014. Det tredje usikkerhetsmomentet tidspunktet for levering, men også dette ligger rimelig fastlagt i tid. Man har sågar fastsatt at de «norske» flyene kommer i produksjonsrunde åtte.

- Fikk svarene

Forsvarsministeren ga etter høringen uttrykk for at hun mente forsvarskomiteen allerede hadde fått den informasjonen de trengte før høringen, men at det var greit å svare på spørsmålene som kom.

Jan Petersen mente derimot at høringen var nyttig, ga svarene han trengte, men at det var unødvendig.

- Jeg føler vi har fått gode svar på det vi har spurt om, og vi har fått vite mer om bakgrunnen for den prisen som har blitt nevnt. Det var viktig å få klarhet i hva det er vi snakker om, sier Petersen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus