- Sponheim fortsatt nei-mann

ET SLAGS JA: Fredag gjorde Lars Sponheim det klart at han trolig stemmer ja til EU neste gang. Men ikke før EU utvikler seg i retningen venstrelederen ønsker. Foto: Scanpix
ET SLAGS JA: Fredag gjorde Lars Sponheim det klart at han trolig stemmer ja til EU neste gang. Men ikke før EU utvikler seg i retningen venstrelederen ønsker. Foto: Scanpix

<pVenstre-leder Lars Sponheim vil stemme ja til EU, dersom Tyrkia bli med. Men EU-motstanderne regner fortsatt Sponheim som en nei-mann. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (ABC Nyheter): Fredag gikk Sponheim ut og sa at han trolig kom til å stemme ja til EU ved neste korsvei. Men den korsveien vil ikke komme på lenge, får EU har åpnet for tyrkisk medlemskap og er blitt en brobygger til den muslimske verden.

Sponheims EU-avklaring ble godt mottatt av begge sider. Leder i Rogaland Venstre, Helge Solum Larsen, er krystallklar i sin motstand mot EU. Han anser sin partileder også som en nei-mann, til tross for signalene om en framtidig ja-stemme.

- Jeg mener Sponheim fortsatt er en nei-mann. Jeg klarer ikke å tolke det på noen annen måte, sier Solum Larsen til ABC Nyheter.

Også nestleder og EU-motstander Trine Skei Grande mener Sponheim fremdeles er motstander mot dagens EU. - Dette er det jeg har ment om EU lenge, sier hun.

Selv vil ikke Sponheim la seg kategorisere i EU-spørsmålet.

- Jeg mener talen oppsummerer hva jeg mener i spørsmålet, sa han.

- Dersom EU beveger seg i den retning som jeg tror og håper på, tror jeg at jeg kommer til å stemme ja til EU, sier Sponheim.

Etter talen sa partilederen at den hans ja-stemme trolig ikke vil falle før flere år etter at han går av som partileder.

- Jeg har tidligere sagt at jeg tviler på at jeg er leder i slutten av neste stortingsperiode, i 2013. Jeg tror ikke vi vil få noen EU-debatt før den tid, sa Sponheim til ABC Nyheter.

- Dumt med EU-medlemskap nå

Det viktigste kriteriet for at Sponheim vil stemme ja, er at EU klarer å bygge bro til den muslimske verden, ved å åpne for tyrkisk medlemskap.

Samtidig sa han rett ut at det vil være "dumt" av Norge å gå inn i EU nå.

- Det vil kanskje være det dummeste i verden å melde seg inn EU nå. Vi ser et knøttlite EU som er opptatt med sine små tanker. Det framstår ikke som attraktivt. Det ville være positivt for Norge å ikke bli medlem nå, sier Sponheim.

Han miste til EUs reaksjon på finanskrisen, med proteksjonistiske tendenser i blant annet Frankrike, som bevis på et EU Sponheim ikke ville ta del i.

- Verdens største tviler

Sponheim gikk heller ikke med på at eventuelle forhandlinger mellom Island og EU bør føre til en ny debatt i Norge.

- Det at Island med sine 300.000 innbyggere har økonomisk problem er synd, og de bør få hjelp. Men det er ikke det som fører til at vi skal søke medlemskap, sier Sponheim.

I talen kalte han seg selv verdens største EU-tviler.

- Jeg har vært den største tviler i hele verden om EU. Den ene dagen har jeg vært for, og den andre dagen mot. Ingenting har irritert meg så mye som EU. Det er så mye tull og småtteri og ting som jeg og kona kunne ordne opp aleiene. Vi trenger ikke dra til Brussel for å få det til, sa Sponheim.

- Det er ikke noe stor sak

Da partilederen tok opp EU-spørsmålet, var det tidvis applaus fra partiets nei-fløy. Men denne applausen ble raskt avløst av entusiasme fra EU-tilhengerne.

Generalsekretær i Venstre, og EU-tilhenger Terje Breivik, sier til ABC Nyheter at Sponheim i praksis understreket at EU-spørsmålet er parkert i lang tid framover.

- Han viste i praksis at dette ikke er noen stor sak, slik spørsmålet står i dag, sier Breivik.

EU-motstander Trine Skei Grande sa at hun også støttet Sponheims tilnærming til spørsmålet. Med andre ord: Angst for Brussel-direktiver, men støtte for fredsprosjektet.

- Vi er imot EU som en sump av direktiver, men ikke mot EU som brobygger, sier Skei Grande til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus