ANC stevner mot full kontroll

LEDER: Da halvparten av stemmene var talt opp torsdag, hadde ANC fått 66,67 prosent av stemmene, ifølge den nasjonale valgkommisjonen. (Foto: Scanpix)
LEDER: Da halvparten av stemmene var talt opp torsdag, hadde ANC fått 66,67 prosent av stemmene, ifølge den nasjonale valgkommisjonen. (Foto: Scanpix)

<pANC har skaffet seg en soleklar ledelse i valget i Sør-Afrika. Partiet ligger an til å få to tredels flertall i nasjonalforsamlingen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da halvparten av stemmene var talt opp torsdag, hadde ANC fått 66,67 prosent av stemmene, ifølge den nasjonale valgkommisjonen.

Det viktigste opposisjonspartiet, Demokratisk Allianse (DA), har 16,25 prosent, mens det nye partiet som brøt ut av ANC, Folkekongressen (COPE), ligger lenger bak med 7,86 prosent.

Det knytter seg fortsatt spenning til om ANC greier å få to tredeler av mandatene i nasjonalforsamlingen, noe som trengs for å endre grunnloven.

– Innen rekkevidde

Jacob Zuma synger under feiring av valgresulatetet i Johannesburg. (Foto: Scanpix)Jacob Zuma synger under feiring av valgresulatetet i Johannesburg. (Foto: Scanpix)

– Vi har snakket om å vinne fullt flertall, noe vi tror er innen rekkevidde, sa ANCs generalsekretær Gwede Mantashe torsdag. Ved forrige valg fikk ANC 69 prosent.

Partiet leder også i provinsene, bortsett fra i Western Cape der Cape Town ligger. Der ser DA ut til å vinne, og torsdag ettermiddag hadde partiet fått 51,5 prosent av stemmene i provinsen.

– Jeg synes dette er veldig bra. Vi har vunnet over halvparten av stemmene i Western Cape, noe som betyr at vi har doblet vår oppslutning siden sist, sier DA-leder Helen Zille.

Men foreløpig ligger ANC an til å knuse opposisjonens håp om å få større demokratisk innflytelse.

– Det kan fortsatt gå begge veier for ANC når det gjelder to tredels flertall, sier analytiker Adam Habib ved universitetet i Johannesburg til Reuters.

Det endelige resultatet ventes ikke før fredag. Et rekordstort antall velgere hadde registrert seg i forkant av valget, det fjerde siden apartheidstyret ble opphevet i 1994.

Zuma blir president

Derimot hersker det ingen tvil om at Jacob Zuma blir Sør-Afrikas neste president. Det mange sørafrikanere nå lurer på, er hvem som blir landets førstedame: Den unge og utadvendte Nompumelelo Ntuli (34), eller den sjenerte og tilbaketrukne Sizakele Khumalo, som har vært gift med Zuma i over 35 år?

Da ANC-lederen ankom stemmelokalet i hjemprovinsen KwaZulu-Natal onsdag, var han ifølge med sin yngste og nyeste kone, Nompumelelo Ntuli. Hun ble raskt omringet av ANC-tilhengere, som hyllet henne. «Så vakker hun er», sa mange kvinnelige velgere og stimlet sammen rundt henne.

– Jesus er Herren, var alt Ntuli ville si mens hun smilte bredt.

Polygamist

67 år gamle Jacob Zuma tilhører zulustammen, og lever opp til tradisjonen som polygamist. Han har i alt vært gift med fire kvinner, hvorav to fortsatt er konene hans. Den ene, Sizakele Khumalo, giftet seg med Zuma i 1973, mens han giftet seg med Ntuli så sent som i fjor.

Khumalo lever et svært tilbaketrukket liv på familiens eiendom i Kwanxamalala, og viser seg sjelden offentlig. Likevel tror mange at Zuma velger henne som landets nye førstedame, siden han har vært gift lengst med henne. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus