Åpen for alle - alltid

FNs generalsekretær sender folk til Sri Lanka

FLYKTER: FN sender humanitære team til krigssonen nord på Sri Lanka. Her er sivile som har flyktet fra et område som fremdeles er kontrollert av Tamiltigrene. (Foto: Scanpix)
FLYKTER: FN sender humanitære team til krigssonen nord på Sri Lanka. Her er sivile som har flyktet fra et område som fremdeles er kontrollert av Tamiltigrene. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFNs generalsekretær Ban Ki-moon har gitt ordre om å sende humanitære team til krigssonen nord på Sri Lanka, der situasjonen for sivile flyktninger kalles katastrofal.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sri Lankas utenriksminister Rohitha Bogollagama signaliserer samtidig at myndighetene vil fortsette å begrense adgangen til området for hjelpearbeidere og journalister, samtidig som man ønsker internasjonal hjelp velkommen.

– Jeg vil øyeblikkelig sende et humanitært FN-team til sikkerhetssonen, sa generalsekretær Ban Ki-moon i Brussel torsdag etter en giverkonferanse for Somalia.

– Hensikten med dette teamet er først og fremst å overvåke situasjonen og støtte den humanitære innsatsen for å gjøre det beste for sivilbefolkningen. Det er avgjørende at dette teamet får komme inn i sikkerhetssonen så snart som mulig, og jeg ber om sterk og rask støtte fra Sri Lankas regjering, sa Ban.

Mottak bryter sammen

Uroen for dem som er igjen i krigssonen, går hånd i hånd med bekymring for de over 102.000 menneskene som ifølge regjeringshæren har kommet til regjeringskontrollert område de siste dagene. Mottaksapparatet er i ferd med å bryte sammen, varsler FN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Leirene er nå ekstremt overfylte, og det kommer til å bli enda verre de neste dagene, sier FN-talsmann Gordon Weiss.

Organisasjonen bekrefter at mellom 90.000 og 100.000 mennesker har flyktet fra krigssonen siden mandag. De blir ført bort fra fronten, til flyktningleire der det allerede befinner seg over 80.000 mennesker.

Ekstremt vanskelig

– Den humanitære situasjonen til de som har klart å flykte fra konfliktsonen er ekstremt vanskelig, sier Jan-Egil Mosand, nødhjelpskoordinator i Røde Kors.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange flyktninger venter i timevis på å bli kontrollert av myndighetene under stekende sol og er på forhånd fullstendig utkjørt. Røde Kors deler blant annet ut tusenvis av liter vann. Det har ikke vært mulig å frakte inn mat i krigssonen de siste tre ukene, og det finnes ingen helseklinikk i krigssonen.

– Man kan nesten ikke forestille seg hvor forferdelig de sivile har det som er sperret inn på dette området, midt i kryssilden og med svært store humanitære behov, sier Mosand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt krig

Mens oppmerksomheten nå flyttes til flyktningene, har hæren fortsatt ikke tatt kontroll over det lille kystområdet der LTTEs væpnede styrker har forskanset seg sammen med tusenvis av sivile.

Røde Kors sa torsdag at nye kamper hindret evakuering av sårede med båter og leveranser av hjelpeforsyninger fra et skip. Organisasjonen forhandlet med partene om å la lokale fiskere bringe sårede ut på sine småbåter.

En talsmann for hæren sa torsdag at soldater var på vei mot kyststripa der LTTEs øverste leder, Velupillai Prabhakaran, antas å befinne seg.

LTTE-lederne har varslet at de aldri vil overgi seg.

Ber om hjelp

Sri Lankas regjering ber nå om hjelp fra verdenssamfunnet til å ta hånd om alle flyktningene. Regjeringen har helt siden september stengt de aller fleste hjelpeorganisasjonene ute fra krigssonen, men nå får Røde Kors, FN og 14 andre organisasjoner lov til hjelpe flyktninger som har tatt seg ut av det LTTE-kontrollerte området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptil 20.000 mennesker er fortsatt inne i krigssonen, ifølge regjeringen. Det internasjonale Røde Kors anslår antall sivile til «under 50.000».

FN-kritikk mot LTTE

På et lukket møte i FNs sikkerhetsråd onsdag ble det uttrykt stor bekymring for krigens sivile ofre.

Mexicos FN-ambassadør Claude Heller sa at flere land rettet sterk kritikk mot LTTE for ikke å la sivile forlate sonen. Mexico har for tiden formannskapet i Sikkerhetsrådet.

Kina og Russland er imidlertid imot en formell debatt om Sri Lanka fordi de mener krigen er en intern sak for Sri Lanka som verdenssamfunnet ikke bør blande seg i. (©NTB)