Enda flere arter enn man tror

Professor Christer Erséus (høyre) ved universitetet i Gøteborg mener mange arter minner om hverandre, og derfor regnes som en. Konklusjonen har forskerne nådd gjennom å studere markearten <em>Lumbriculus variegatus</em> - som nå viser seg å bestå av to vidt forskjellige arter. Foto: science.gu.se.
Professor Christer Erséus (høyre) ved universitetet i Gøteborg mener mange arter minner om hverandre, og derfor regnes som en. Konklusjonen har forskerne nådd gjennom å studere markearten Lumbriculus variegatus - som nå viser seg å bestå av to vidt forskjellige arter. Foto: science.gu.se.

<pDyr som virker identiske kan i virkeligheten være helt forskjellige arter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i hvert fall konklusjonen til en gruppe forskere ved universitetet i Gøteborg, som ved hjelp av DNA-analyser har funnet ut at en av de vanligste mark-artene i virkeligheten er to arter.

Funnet er ett av flere som kan tyde på at det kan finnes betydelig flere arter på jorden enn det man har antatt.

– Mange arter kan være uoppdagede fordi de minner om allerede kjente arter, sier professor Christer Erséus i en pressemelding fra universitetet i Gøteborg.

Vanlige

Markene som ble undersøkt av Erséus, doktorstudent Daniel Gustavsson og en amerikansk kollega er tilsynelatende identiske i fremtoning. Helt siden de først ble beskrevet har markene, som finnes i tilknytning til ferskvann i Nord Amerika og Europa, vært sett på som én art.

Men da forskerne undersøkte markene gjennom DNA-testing, fant de ut at det i virkeligheten dreide seg om to separate arter. I ett av genene er det 17 prosent forskjell mellom de to artene. Det er mer enn dobbelt så mye som forskjellen på mennesker og sjimpanser.

Oppdagelsen regnes som viktig ettersom markene ofte brukes som forsøkskaniner i laboratorier rundt om i verden, for å undersøke effekten av miljøgifter.

– Forskjellige arter har ulike kjennetegn. Dersom det viser seg at de to artene har forskjellig toleranse i forhold til enkelte giftstoffer, vil det bli vanskelig å sammenligne flere tidligere undersøkelser, hevder Christer Erséus.

Den nye mark-arten har ennå ikke fått noe navn, ettersom forskerne ikke har klart å bestemme seg for hvilken av de to artene som skal få lov til å beholde det gamle navnet, Lumbriculus variegatus.

Har du kommet over en art du ikke drar kjensel på eller en art av den sjeldne sorten kan du tipse nettjenesten Artsobservasjoner.no.

Personvernpolicy