Ulovlig islamovervåkning

Et PST-kontor har i nærmere fire år overvåket et islamistisk miljø uten god nok grunn, mener Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene. Illustrasjonsfoto: Scanpix og Colourbox (forsiden)
Et PST-kontor har i nærmere fire år overvåket et islamistisk miljø uten god nok grunn, mener Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene. Illustrasjonsfoto: Scanpix og Colourbox (forsiden)

<pI 3-4 år overvåket en lokal PST-avdeling flere islamske nordmenn uten å finne noe. En ble overvåket bare på grunn av utseende, omgangskrets og religiøse posisjon. - Det skal man ikke gjøre, sier EOS-utvalgets leder.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lokal avdeling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får sviende kritikk i den siste årsmeldingen fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, det såkalte EOS-utvalget.

De er slett ikke fornøyd med at tre personer i flere år har blitt overvåket i strid med både instruks og regelverk.

- Ytre trekk eller religiøs tro er ikke nok, man må ha en saklig grunn for å opprette en forebyggende sak, sier utvalgsleder Helga Hernes til ABC Nyheter.

- Ytre trekk er ikke nok til registrering hos overvåkningspolitiet, fastslår EOS-utvalgets leder, Helga Hernes. Foto: Scanpix- Ytre trekk er ikke nok til registrering hos overvåkningspolitiet, fastslår EOS-utvalgets leder, Helga Hernes. Foto: Scanpix

EOS-utvalget kritiserer særlig den lokale PST-avdelingen for at de opprettet sak mot en person på bakgrunn av «personens ytre trekk, omgangskrets og angivelige posisjon».

I de saksdokumentene som utvalget har gått igjennom viser det seg at det ikke finnes noen vurderinger opp mot aktuelle straffebestemmelser.

I tillegg skal den samme PST-avdelingen ha registret og skrevet en rapport om alle med tilknytning til det som kalles «et religiøst samlingssted», noe som i dette tilfelle skal være en omskrivning av ordet «moskè».

For PST skal lista ligge lavt for å kunne undersøke og opprette det som kalles en forebyggende sak. Men grunnlaget må basere seg på at det planlegges noe ulovlig. Hvis det ikke kan påvises skal saken legges død. Det har ikke skjedd ved det lokale PST-kontoret.

- Ingen fremdrift

I de tre-fire årene som personene i denne saken har vært overvåket, har det derimot ikke vært noen fremdrift i sakene, fastslår Stortingets kontrollorgan.

Utvalget er også svært kritiske til at det ikke engang er utarbeidet noen skriftlig rapport som grunnlag for å fortsette overvåkningen i disse årene. Og det har gjort det umulig å kontrollere grunnlaget for fortsatt kontroll.

- Vår kritikk ligger i at PST må ha en eller annen fornemmelse av at noe vil skje, bruk av politisk vold eller planlegging av noe som skader rikets sikkerhet. Personer skal ikke overvåkes på grunn av ytre trekk eller religion. Det kan bare være relevant som en supplerende faktor, fastslår Hernes.

-Utfordring for Norge

I PSTs åpne trusselvurdering for 2009 omtales ekstremistiske islamister i Norge som den gruppen hvor en mest frykter forbindelser til terrornettverk.

«Risikoen for politisk motivert vold utøvet av aktører som er inspirert av ekstrem islamisme, vil fortsatt representere en utfordring for Norge i 2009», heter det.

Overvåkningen av de tre påståtte islamistene skal nå være avsluttet. Opplysningene om de som er knyttet til moskeen er derimot fortsatt registrert hos PST, men utvalget har bedt dem gjøre en ny vurdering av dette.

Det har ikke lykkes ABC Nyheter å få en kommentar fra PST til saken torsdag formiddag, men fredag formiddag sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, dette i en epost:

- PST tar kritikken og kommentarene i EOS-utvalgets årsmelding seriøst. Vi søker kontinuerlig å heve kvaliteten på jobben vi gjør og EOS-utvalgets kontroll med tjenesten bidrar positivt til dette.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus