EU vedtar selforbud

EU-vedtak: Selprodukter blir forbud på EU-markedet. EUs organer er blitt enige om et lovverk  i strid med Norges krav. Foto: Scanpix
EU-vedtak: Selprodukter blir forbud på EU-markedet. EUs organer er blitt enige om et lovverk  i strid med Norges krav. Foto: Scanpix

<pEU har nådd fram til politisk enighet om at salg av selskinn og andre selprodukter blir forbudt. Det er et slag i ansiktet på den norske regjeringen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske regjeringens skrekkvisjon blir virkelighet:

EU-parlamentet, EUs ministerråd og kommisjonen er blitt enige om å vedta et direktiv som forbyr handel med selprodukter i EU-markedet.

ABC Nyheter får bekreftet i EU-parlamentet at de tre partene innad i EU som må bli enige for at de skal få til et vedtak, er blitt det politisk. I disse timer arbeides det intenst på å utforme den konkrete, juridiske teksten til et nytt direktiv som vil ramme norske interesser.

- Truer Norges handlefrihet

Dermed har en langvarig norsk kampanje innrettet på EU, falt i fisk. Kampanjen og isfronten mellom Norge og EU i denne saken, skrev ABC Nyheter om tirsdag.

- Hvis EU vedtar et bredt forbud mot handel med selprodukter, vil dette true vår handlefrihet til å drive økosystembasert forvaltning og beskatning av alle havets ressurser, skrev fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) forut for EUs kveldsmøte onsdag.

- Et slikt forbud kan sette en farlig presedens for handel med produkter som er høstet på en bærekraftig og ansvarlig måte, fortsatte hun.

Fiskeripolitikk

Bak det norske engasjementet ligger fiskeripolitikken. Det norske ståstedet er at selen spiser så mye fisk, at dersom man fangster på fisk men ikke på sel, så blir det en økologisk ubalanse.

Ifølge norske myndigheter går det med 3 millioner tonn fisk årlig i selgapene, mens de totale norske fiskefangstene er på 2,5 millioner tonn.

Skal det bli økonomisk lønnsomt å fange sel, må det være et kommersielt marked for å selge skinn, selolje og -kjøtt.

Bittelite EU-unntak

ABC Nyheters kilde i Strasbourg forteller at EUs ministerråd har fått med et gjenstridig EU-parlament på et lite unntak fra forbudet, for begrenset selfangst ut fra hensynet til bærekraftig forvaltning for å sikre fiskebestandene, særlig av torsk.

EU kan uansett ikke forby selfangst, bare handel med selprodukter i sine medlemsland. Og i tekstene som sirkulerer nå for kommentarer fram til kl. 13, er det tvil om hvilken anledning det blir til kommersiell omsetning som følge av dette unntaket.

- Direktivet vil ikke tallfeste hvor mye sel som kan fanges ut fra dette unntaket. Intensjonen er uansett å gjøre dette unntaket så lite at det blir kommersielt uinteressant, sier vår kilde.

Også inuittene får et lite unntak for å kunne drive begrenset tradisjonell fangst.

Men Rieber får det lettere

I tillegg til norske fangsinteresser påvirker EU-lovverket også det norske firmaet GC Rieber Skinn i Bergen. Det er verdens største foredler av selprodukter, og tar imot mesteparten av den store canadiske selfangsten.

Mesteparten av Riebers skinn selges videre til Russland og Østen, og er avhengig av en transitt via EU, som EU-parlamentet ønsket å forby i samme slengen. På dette punktet har EU-kompromisset blitt at transitt fortsatt blir tillatt.

Men Rieber har for lengst vedtatt å flagge ut all foredling av skinn til Canada. Fabrikken i Bergen, som hadde 25 ansatte, stenger torsdag om en uke.

- Det er meget bra hvis man kan unngå forbud mot transitt. Russland er jo hovedmarkedet. Varer fra Canada fraktes også via Europa, sier administrerende direktør Per Henning Hamnes.

Personvernpolicy