- Røkke byr opp regjeringen til krig

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at Kjell Inge Røkke hadde møtt et samlet presse-Norge. Foto: Scanpix
Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at Kjell Inge Røkke hadde møtt et samlet presse-Norge. Foto: Scanpix

<pEn rasende Kjell Inge Røkke håpet han ville kjede de mange journalistene som hadde møtt opp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målt etter antall tv-kameraer, må pressekonferansen ligge godt an i konkurransen om å bli årets mediebegivenhet. Den kommer også til å gå inn i historien som en av de aller merkeligste, skriver Dagens Næringsliv.

Les også: Ikke synd på Røkke

«Hvis jeg har rett, eller tror jeg har rett, så gir jeg meg aldri»

Røkke kom 20 minutter for sent og åpnet med å holde et timelangt foredrag om ankerhåndteringsfartøyer og brønnintervensjoner. Han fortalte dessuten at Aker og Aker Solutions har mange flinke ingeniører som er kreative og arbeider hardt, skriver næringslivsavisen og kaller dette en avsporing.

Svingslag mot Brustad

– Røkke svingte svøpen over pressen. Finanspressen, som i årevis har hyllet Røkke og trykket ham til sitt bryst, fikk gjennomgå. Men aller verst gikk det ut over næringsminister Sylvia Brustad, skriver Dagsavisens kommentator Arne Strand.

Han forstår og tror på at Røkke har hatt en vanskelig periode, med voldsomt politisk press og mediekjør de siste ukene. Men Strand mener han har seg selv å takke for måten han har taklet saken.

– Det er vanskelig å forstå at Røkke virkelig kan tro at han tjener sin sak med bøllete og sjikanerende opptreden overfor Brustad. Svingslagene mot Brustad ble slag i lufta. De ga overskrifter, men ingen poeng, skriver Strand.

Men Brustad tok seg ikke bryet med å svare på svingslagene. Hun vendte det andre kinnet til, og roste Røkke for å være opptatt av å finne en løsning. Strand mener svaret er komisk.

– Det var han jo ikke. Han fortsatte krigen mot regjeringen, skriver Strand.

Fra sak til krig

I VG omdøper kommentator Fritjof Jacobsen Aker-saken til Aker-krigen og skriver at Røkke kan vinne denne krigen.

– At han velger å fremstille næringsministeren som en kunnskapsløs tulling som logrer for pressen, er rett og slett en krigserklæring, skriver han om onsdagens pressekonferanse.

Og en krig mot regjeringen ligger Røkke godt an til å vinne, mener Jacobsen, og viser til dunkle utsagn fra Røkke som kan tolkes til at han kan tenke seg å selge til utlandet.

– Et storstilt salg av selskaper til utlandet, blir et mareritt for de rødgrønne. Hvis aksjonæravtalen med Røkke ikke kan forhindre et slikt salg, ser oppkjøpet i Aker Solutions ut som den største tabben denne regjeringen har gjort, skriver Jacobsen og konkluderer med at en mulig løsning på konflikten er at Røkke får viljen sin.

Friskere enn «Je»-parodi

På Dagbladets sisteside forteller Marie Simonsen om Røkkes «Je»-parodi.

– Det var friskt å ape etter næringsministerens dialekt, men det han faktisk sa var enda friskere, skriver Dagbladets politiske redaktør.

Hun viser til det hun mener er kjernen i konflikten: Røkke sa at Brustad, på vegne av en minoritetsaksjonær, hadde umyndiggjort styret, administrasjonen og generalforsamlingen da hun insisterte på at transaksjonene skulle nullstilles.

– Sjelden har noen gått til et slikt frontalangrep på regjeringen. Stein Erik Hagen blir en smågutt i forhold, skriver Simonsen og oppfordrer statsminister Jens Stoltenberg til enten å stille seg bak Brustad, eller å innrømme at Røkke har rett og at regjeringen ikke har skjønt bæret og har dummet seg ut.

Malt i et hjørne

Aftenpostens økonomiredaktør, Ola Storeng, skriver at han nå ser Røkkes beinharde konflikt med regjeringen som mer fastlåst enn noen gang. Storeng viser til at Røkke pekte på logikken i aksjonæravtalen om at Aker skal være i førersetet, mens staten skal være en passiv medeier.

Politisk redaktør i samme avis, Harald Stanghelle, skriver at han forstår Røkkes kamplyst. Han mener det mest interessante i onsdagens seanse ligger i at Røkke avviser at han kommer til å gi seg. Dette mener Stanghelle er et stort problem for Stoltenberg og Brustad.

– På mange måter er de malt inn i et både praktisk og politisk hjørne. Da skal det ikke bli lett å forklare at selveste regjeringen blankt avvises når Kjell Inge Røkke er motstanderen, skriver han. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus