Zuma må velge førstedame

<strong>VINNER:</strong> ANC-leder Jacob Zuma forlater velglkalet i går. Foto: REUTERS
VINNER: ANC-leder Jacob Zuma forlater velglkalet i går. Foto: REUTERS

<pDet er ingen tvil om at Jacob Zuma blir Sør-Afrikas neste president. Spørsmålet er hvem av hans to koner som blir landets nye førstedame.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det endelige resultatet er ventet først på fredag, men det hersker liten tvil om at ANC vil vinne valget, og at Zuma blir ny president.

Det mange sørafrikanere nå lurer på er hvem som blir landets førstedame. Den unge og utadvendte Nompumelelo Ntuli (34), eller den sjenerte og tilbaketrukne Sizakele Khumalo, som har vært gift med Zuma i over 35 år?

Tradisjonell polygamist

Da ANC-lederen ankom stemmelokalet i hjemprovinsen KwaZulu-Natal onsdag, var han ifølge med sin yngste og nyeste kone, Nompumelelo Ntuli. Hun ble raskt omringet av ANC-tilhengere, som hyllet henne. «Så vakker hun er», sa mange kvinnelige velgere og stimlet sammen rundt henne.

– Jesus er Herren, var alt Ntuli ville si mens hun smilte bredt.

67 år gamle Jacob Zuma tilhører zulustammen, og lever opp til tradisjonen som polygamist. Han har i alt vært gift med fire kvinner, hvorav to fortsatt er konene hans. Den ene, Sizakele Khumalo, giftet seg med Zuma i 1973, mens han giftet seg med Ntuli så sent som i fjor.

Khumalo lever et svært tilbaketrukket liv på familiens eiendom i Kwanxamalala, og viser seg sjelden offentlig. Likevel tror mange at Zuma velger henne som landets nye førstedame, siden han har vært gift lengst med henne.

Stolt av dem

I tillegg til disse, Khumalo og Ntuli, har Zuma vært gift med to andre kvinner. Den ene skilte han seg fra i 2000, mens den andre tok sitt eget liv for elleve år siden.

Zuma har fått minst ti barn med sine fire koner.

– Det er nok av politikere som har elskerinner og barn de forsøker å gjemme bort mens de later som de er monogame. Jeg foretrekker å være åpen. Jeg elsker mine hustruer, og jeg er stolt av mine barn, sa Zuma i et intervju med sørafrikansk TV for to år siden.

Ifølge sørafrikansk lov er det tillatt med flerkoneri, men stadig færre sørafrikanere følger denne tradisjonen. Det er både umoderne og dyrt, mener mange. Men blant zuluer og swazier holdes fortsatt tradisjonen i hevd.

Teller fortsatt

De foreløpige resultatene torsdag formiddag viser at ANC ligger an til å få 64 prosent av stemmene, mens det viktigste opposisjonspartiet, Den demokratiske alliansen, foreløpig har fått 19 prosent av stemmene. Det nye partiet COPE, som består av tidligere ANC-medlemmer som har brutt med partiet, ligger an til en oppslutning på 8 prosent.


Oppdatert med en utvidet versjon om konevalg.

Personvernpolicy