Dramatisk redningsaksjon til sjøs

<p>Maskinist Ove Høyem (til venstre) sager hull i skroget med motorsag for å redde ut den innsperrede fiskeren. Foto: Redningsselskapet.</p>
Maskinist Ove Høyem (til venstre) sager hull i skroget med motorsag for å redde ut den innsperrede fiskeren. Foto: Redningsselskapet.

<pEn 63 år gammel fisker måtte kjempe for livet i iskaldt vann da han ble fanget inne i sjarken som forliste utenfor Eggum i Lofoten i formiddag.Fiskeren var innesperret i den kantrede båten i over tre timer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skipsfører Ivar Karoliussen var en av dem som kom først til åstedet, da en sjark forliste utenfor Eggum på Vestvågøy i Lofoten onsdag formiddag.

- Vi kakket med en kniv i båten, og fikk svar tilbake. Noen banket på innsiden av skroget, og snart hørte vi en mann rope om hjelp, forteller Karoliussen til ABC Nyheter.

Redningsskøyta hadde dårlig tid. Mannen i 60- årene hadde ligget i sjøen i over en time, og hadde bare en liten luftlomme å puste i, som ble mindre og mindre for hvert minutt.

- Det var veldig dramatisk. Det lå masse garn rundt båten, så det var farlig for redningsmannskapet å gå ned, sier Karoliussen.

Redningsskøyta fikk dratt den forliste sjarken inn på grunt vann, og brukte en motorsag for å skjære mannen ut fra skroget.

- Han hadde ligget i vannet i over tre timer og var naturligvis svært sliten. Men det er helt utrolig at det gikk så bra. Det kunne gått mye, mye verre, sier Karoliussen.

Fiskeren ble umiddelbart heist om bord i et redningshelikopter og fløyet til sykehuset på Gravdal, opplyser Redningsselskapet.

Stiv kuling

Det var tre båter på stedet da sjarken i midten forliste, og mannskapet på de andre sjarkene var vitner til at mannen ble fanget inni skroget. Det var stiv kuling i området, men ellers ikke spesielt dårlig vær, ifølge Karoliussen.

- Sjarken må ha blitt blåst overende, men jeg har aldri opplevd noe lignende i hele min karrière, sier han.

Totalt deltok tre redningsskøyter og et redningshelikopter i redningsaksjonen, i følge NTB.

- Vi var helt alene i begynnelsen. Etter hvert kom flere fiskebåter til stedet, men politiet og brannvesenet sto bare og så på fra land ettersom de ikke har egne båter, forteller Karoliussen.

Han mener det er for tidlig å spekulere i hvordan dette kunne skje, men understreker at han aldri har vært med på noe lignende tidligere.

Personvernpolicy