Sykehus på Sri Lanka flommer over av sårede

<p>FLYKTER: Dette bildet fra den srilankiske marinen, viser det militæret i landet beskriver som tusenvis av mennesker som flykter fra en strand kontrollert av Tamiltigrene. (Foto: Scanpix)</p>
FLYKTER: Dette bildet fra den srilankiske marinen, viser det militæret i landet beskriver som tusenvis av mennesker som flykter fra en strand kontrollert av Tamiltigrene. (Foto: Scanpix)

<pBusser fulle av døde og sårede tamiler strømmer til sykehusene nord på Sri Lanka. Samtidig skal to LTTE-ledere ha blitt pågrepet idet de var på vei ut av krigssonen sammen med flyktninger.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Satellittbilde viser en trygg sone der flyktninger søker tilflukt. Amerikanerne anslår at 100.000 flyktninger befinner seg her.Satellittbilde viser en trygg sone der flyktninger søker tilflukt. Amerikanerne anslår at 100.000 flyktninger befinner seg her.

Sykehus nord på Sri Lanka er nå overfylt av sivile tamiler som er blitt rammet av skyts fra enten regjeringshæren eller Tamiltigrene (LTTE).

– Bussene kommer fortsatt, og de losser faktisk av lik etter hvert som sårede dør underveis, sier Karen Stewart fra Leger Uten Grenser (MSF). Hun jobber side om side med srilankiske leger i byen Vavuniya nord på Sri Lanka.

De to siste dagene har sykehuset i byen mottatt over 400 nye pasienter, de fleste med skader fra granatsplinter og landminer.

Stewart forteller at forholdene ved sykehuset er kaotiske, at sengene står inntil hverandre slik at det blir plass til to pasienter per seng, og at det også ligger mange pasienter på gulvet.

– Vi har folk under hver eneste seng, det betyr dobbel kapasitet. Vi har også mange mennesker som ligger på matter i korridorene, sier hun i en pressemelding fra MSF.

Tolk og talsmann

To LTTE-ledere, geriljaens fremste talsmann, Velayudam Dayanidi, og en sentral tolk og rådgiver kalt George, overga seg onsdag til srilankiske regjeringsstyrker.

Nyheten betyr enda et nederlag for den tamilske geriljagruppa, hvis ledere har sagt at de aldri vil overgi seg. I stedet har alle fått beskjed om å begå selvmord med cyanid i stedet for å la seg fange levende.

Både George og Dayanidi, også kjent under navnet Daya Master, overga seg til regjeringsstyrkene ved Puthumathalan, sammen med sivile på flukt, opplyser hæren.

George, som er om lag 70 år, har vært en av Tamiltigrenes viktigste tolker i en årrekke. Han var tidligere rådgiver for S.P. Thamilselvan, lederen for LTTE-geriljaens politiske fløy, som ble drept i et luftangrep i 2007.

En talsmann for hæren sa onsdag at regjeringssoldater nå har erobret 10-15 prosent av det lille kystområdet der LTTE og titusener av sivile har trengt seg sammen de siste ukene. Han hevder også at Tamiltigrene nå forsøker å finne en fluktvei ut for geriljaens øverste leder, Prabhakaran.

100.000 ute

Samtidig stiger tallet på flyktninger som er kommet til regjeringskontrollerte områder. Onsdag ettermiddag anslo regjeringshæren at over 100.000 sivile har forlatt krigsområdene siden mandag. Det er uklart hvor mange som er igjen, men titusener kan fortsatt være fanget i kryssilden.

Ingen av partene ser ut til å følge oppfordringen om ikke å skyte mot områder de de sivile befinner seg.

– Det skytes fortsatt fra begge sider i den sikre sonen, og vi har troverdige rapporter om at resultatet er at stadig flere blir såret eller drept, sier talsmann for USAs utenriksdepartement, Robert Woods.

Norsk LTTE-kontakt

Norge har også gang på gang bedt partene om å skjerme de sivile, men ifølge miljø- og utviklingsminister Erik Solheim følger verken LTTE eller regjeringshæren rådene fra andre land.

Han fremholder at Norge er i kontinuerlig telefonkontakt med LTTE, og at norske myndigheter også har nær kontakt med USA, som på sin side forsøker å presse den srilankiske regjeringen til å stanse offensiven.

USA offentliggjorde onsdag satellittbilder som viser sivile leire med 25.000 telt i det som regjeringen har erklært som «sikker sone», der regjeringen har lovet ikke å bruke tungt skyts. Bildene viser området før leirene ble etablert og etterpå, melder BBC. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus