Politiet nekter Storberget innsyn

Justisminister Knut Storberget nektes innsyn av politiet. Foto: Scanpix
Justisminister Knut Storberget nektes innsyn av politiet. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJustisminister Knut Storberget (Ap) krever at politiet opplyser hvor mange nordmenn som har søkt om og fått Norges strengeste beskyttelse, men Politidirektoratet nekter å etterkomme kravet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for saken er en artikkelserie i Stavanger Aftenblad. Avisen ønsker å sammenligne antall søknader med antall positive vedtak for å belyse terskelen for å få fiktiv identitet i Norge.

Politidirektoratet avslo innsynsbegjæringen, og avisen klaget saken inn for Justisdepartementet. Der fikk avisen 3. april medhold.

Nekter fortsatt

«Departementet finner ikke at angjeldende opplysninger er av en slik karakter at de omfattes av taushetsplikten etter politiloven § 24 første ledd. Bakgrunnen for dette er at opplysningene gis i statistisk form og omfatter hele landet», heter det i vedtaket.

Men Politidirektoratet nekter fortsatt å utlevere tallene, skriver Stavanger Aftenblads nettutgave.

– Et merkelig svar

Direktoratet viser til offentlighetslovens paragraf 9, der det heter at man ikke kan få innsyn hvis sammenstillingen av opplysningene krever tidkrevende manuelle operasjoner for å finne og kvalitetssikre opplysningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et svært merkelig svar. Politidirektoratet må jo ha mapper hvor antall søknader og vedtak er registrert. Det er oppsiktsvekkende hvis tallene ikke kan fremskaffes på justisministerens oppfordring, sier tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V).

Storberget vil kommentere saken i interpellasjonsdebatten på Stortinget tirsdag. (©NTB)