Solheim mener liv kunne vært spart

Nærmere 82.000 mennesker har de siste dagene flyktet fra det beleirede området. Foto: Scanpix
Nærmere 82.000 mennesker har de siste dagene flyktet fra det beleirede området. Foto: Scanpix

<pDet er uakseptabelt at hundrevis av sivile blir drept eller såret i sluttkampene på Sri Lanka. Det kunne vært unngått, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Foto: ScanpixMiljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Scanpix

Regjeringen i Colombo fortsetter militæroffensiven mot den tamilske LTTE-geriljaen, som nå er beleiret på et stadig mindre område nordøst på øya.

Begge parter nekter å gi etter for press og inngå en våpenhvile, og hjelpeorganisasjoner advarer mot et blodbad.

Nærmere 82.000 mennesker har de siste dagene flyktet fra det beleirede området, og det er uklart hvor mange sivile som fortsatt befinner seg der. LTTE anklages for å bruke dem som levende skjold.

Hard kritikk

– Sri Lankas myndigheter har selv erklært en sikker sone for sivile. Norge forventer at de ikke skyter inn i eller angriper den, slik at sivile blir drept eller såret, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Han retter også hard kritikk mot LTTE-opprørerne, også kjent som Tamiltigrene.

– Tamiltigrene hevder å kjempe på vegne av tamilene på Sri Lanka. De må sikre at alle som vil, kan komme seg ut, og slutte å skyte på dem, heter det i en pressemelding fra Solheim, som har en fortid som mangeårig fredsmekler på Sri Lanka.

Solheim mener de store sivile tapene kunne vært unngått dersom myndighetene og Tamiltigrene hadde gått inn for en politisk avslutning av krigen. Norge har lenge jobbet for dette.

20 millioner

Norge gir 20 millioner ekstra kroner til hjelpearbeidet på Sri Lanka. Arbeidet fortsetter sammen med giverlandsgruppen, som består av USA, EU, Japan og Norge, for å få myndighetene og Tamiltigrene til å vise ansvar overfor de sivile og avslutte krigen uten ytterligere tap av liv.

– Så langt har dette arbeidet ikke gitt resultater. Begge har valgt en militær løsning, sier Solheim.

- Reddet 77.000

Ifølge regjeringskilder har hæren berget ut 77.000 sivile fra området som fremdeles kontrolleres av Tamiltigerne. Samme kilder opplyser at regjeringshæren onsdag har tatt kontroll over 10-15 prosent av området som tidligere var kontrollert av Tigrene, ifølge BBC.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus