Advarer mot lufttørkere

SPRER SMITTE: Slik, men ikke slik. Vask hendene med såpe og vann, men ikke bruk lufttørkere på offentlige toaletter, råder overlege. (Foto: Colourbox og Wikimedia Commons, Montasje: ABC Nyheter)
SPRER SMITTE: Slik, men ikke slik. Vask hendene med såpe og vann, men ikke bruk lufttørkere på offentlige toaletter, råder overlege. (Foto: Colourbox og Wikimedia Commons, Montasje: ABC Nyheter)

<pSprer bakterier og virus på offentlige toaletter, viser studie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere ved University of Westminister i London som har kommet frem til at løfttørking av hendene fører til nesten en tredobling av antallet bakterier på fingertuppene.

Men dersom man heller bruker papirhåndklær reduserer man antallet bakterier med omkring tre firedeler.

Studien viste også at lufttørkere sprer smitten i toalettrommet, melder VG Nett.

20 forsøkspersoner

Forskerne undersøkte hendene til de 20 deltagerne etter at de hadde vært på offentlig toaletter. Både før og etter håndvask ble hendene deres undersøkt for bakterier. En gruppe tørket hendene med tørkepapir, en annen brukte vanlig lufttørker og en tredje gruppe brukte den kraftigere jet-tørkeren.

Både den vanlige og den kraftige håndtørkeren ga økt bakteriemengde, selv om den vanlige ga størst økning. Mens tørkepapir reduserte antallet bakterier med opptil 76 prosent på fingertuppene og 77 prosent på håndflatene.

Ikke tillatt ved norske sykehus

Avdelingsoverlege og professor i smittevern og hygiene, Bjørg Marit Andersen ved Ullevål Universitetssykehus, mener bruk av lufttørkere ikke er noen heldig måte å tørke hendene på, fordi de blåser bakterier ut i rommet.

Denne typen håndtørkere er derfor ikke akseptert på norske sykehus, sykehjem eller legekontorer.

Andersen understreker at det ikke bare er bakterier som blir spredt på denne måten, men også virus, blant annet noro-viruset som forårsaker oppkast og diaré.

- Det er også svært små mengder av dette viruset som skal til for å smitte noen, sier Andersen.

Forkjølelsesvirus kan også spres via lufttørkere, ifølge overlegen, som legger til at offentlige toaletter er smittekilder som det er viktig å være oppmerksom på.

- Når du har vasket deg, bruk tørkepapir og tørk samtidig av vannkranen, slik at det er mindre bakterier på den til neste bruker, råder Andersen.

Personvernpolicy