- Amming beskytter mot hjertesykdommer

HELSEGEVINST: En ny studie viser at amming reduserer risikoen for å få hjertesykdommer. (Illustrasjonsfoto: Scanpix).
HELSEGEVINST: En ny studie viser at amming reduserer risikoen for å få hjertesykdommer. (Illustrasjonsfoto: Scanpix).

<pKvinner som ammer i mer enn ett år har 10 prosent mindre risiko for å få hjerteinfarkt og slag, viser ny amerikansk studie.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere fått høre at morsmelk er veldig bra for barnet og at det reduserer risikoen for å få brystkreft. Nå viser en fersk amerikansk studie fra Universitetet i Pittsburgh at det også kan forhindre alvorlige hjertesykdommer hos mor senere i livet.

- Amming er en viktig del av hvordan kvinnens kropp kommer seg igjen etter graviditeten. Når denne prosessen blir forstyrret er det større risiko for at kvinnen kan få alvorlige helseproblemer som hjerteinfarkt og slag, sier forsker Eleanor Bimla Schwarz til BBC.

Studien føyer seg inn i rekken av funn som viser at amming har store helsegevinster for både mor og barn. Tidligere forskning har vist at risikoen for å få brystkreft og beinskjørhet senere i livet reduseres dersom man ammer etter fødselen.

- Jo lenger moren ammer barnet sitt, jo bedre er det for begge, sier Schwartz.

Lite som skal til

Selv bare en måned med amming reduserer risikoen for å få diabetes, høyt blodtrykk og kolesterol senere i livet, ifølge studien.

Amming gir også store helsegevinster for babyen. Morsmelk skal beskytte mot overvekt, diabetes, astma og infeksjoner i øre, mage og bryst.

- Vi har lenge visst at amming er viktig for babyer. Men nå vet vi at det er viktig for morens helse også, sier Schwarz.

For å kartlegge langtidsvirkningene av amming har de amerikanske forskerne brukt 140.000 kvinner i overgangsalderen som i gjennomsnitt ikke hadde ammet på 35 år.

Norske mødre flinke

En rapport fra Helsedirektoratet fra 2006-2007 viser at Norske kvinner er flinkere til å amme enn sine europeiske medsøstre:

98 prosent ammer når barnet er en uke, 80 prosent ammer ved seks måneder og ved 4 måneder er det 46 prosent som fullammer, ifølge Nasjonalt kompetansesenter for amming.

Den norske anbefalingen er fullamming i seks måneder og at man ammer litt i minst ett år.

Personvernpolicy