Hareide: - Røkke og Ap fortsetter samrøret

<span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana; font-size: 11px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">Statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke under "Aker-dagene" tidligere i år. Foto: Scanpix<br></span>
Statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke under "Aker-dagene" tidligere i år. Foto: Scanpix

<pKjell Inge Røkke har holdt seg musestille under Aps landsmøte som ledd i en bevisst mediestrategi mellom regjeringen og Aker, mener Knut Arild Hareide (KrF). </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere KrF-statsråden ser Røkkes taushet som uttrykk for at det fortsatt er tette bånd mellom Røkke og Ap, og at samrøret mellom Ap og Røkke fortsetter.

Først onsdag denne uken, dagen etter Ap-landsmøtet, vil Røkke komme på banen i Aker-saken.

Da møter han pressekorpset for å begrunne og forsvare den omstridte transaksjonen der Aker overførte fem selskaper med skjulte kapitalbehov til datterselskapet Aker Solutions for det mange analytikere mener var klar overpris.

Hareide mener regjeringen står overfor større utfordringer i Aker-saken enn Kjell Inge Røkke:

– Røkke fikk en fantastisk avtale for to år siden da staten betalte 4,8 milliarder kroner for å komme inn i Aker Solutions gjennom Aker Holding. Regjeringen sov i timen og fikk en dårlig avtale. Derfor er det ikke Røkke som har de største utfordringer her. Men regjeringen, og særlig daværende næringsminister Dag Terje Andersen, sier Knut Arild Hareide til NTB.

– Godt betalt

Hareide mener Røkke har holdt seg i ro de siste dagene under Ap-landsmøtet for å tekkes regjeringen, og for å hjelpe Ap med å ikke dra oppmerksomheten bort fra partiet under landsmøtet, sier Hareide til NTB.

Fortseter under bildet

At Kjell Inge Røkke har holdt seg musestille under Aps landsmøte er et ledd i en bevisst mediestrategi. mener Knut Arild Hareide (KrF). Foto: ScanpixAt Kjell Inge Røkke har holdt seg musestille under Aps landsmøte er et ledd i en bevisst mediestrategi. mener Knut Arild Hareide (KrF). Foto: Scanpix

Han viser til at regjeringen har tatt selvkritikk på at den gikk for tøft ut mot Røkke de første dagene etter at transaksjonen ble gjenstand for kritikk i mediene.

– Regjeringen skjønte etter hvert at den hadde lagt seg på en mislykket mediestrategi, og tok derfor selvkritikk, om enn ikke en åpen og direkte selvkritikk, men gjennom lekkasjer til mediene, sier Hareide.

– Lurt flere ganger

Nå ser det ut til at regjeringens ambisjon i Aker-saken er å prøve og komme seg ut av skandalen med minst mulig skade.

– Regjeringens tøffe krav om nullstilling av transaksjonen synes redusert til et fromt håp om at nye verdivurderingene av selskapene skal gi avslag i pris, sier Hareide.

Prisen for de fem selskapene var nesten 2 milliarder kroner. Skulle regjeringen oppnå at prosessen ender med at Aker må selge billigere, vil staten spare 12 prosent av «rabatten», tilsvarende statens eierandel i Aker Solutions.

Hareide sier han ser med spenning fram til de to prisvurderingene, og på om de vil vise at regjeringen er blitt lurt flere ganger av Røkke.

Dersom verdivurderingen tilsier det, mener Hareide at enkelte selskaper må kunne tas ut av transaksjonen. Det samme har tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H) sagt til NTB.

– Ikke formelle hindringer

Selv om Aker-systemet sier at det er for sent endre selve transaksjonen nå, og regjeringen synes å ha gitt opp kravet om nullstilling av deler av transaksjonen, kan ikke Hareide se formelle hindringer for å omgjøre deler av transaksjonen.

– Det bør absolutt være del av helheten regjeringen ser på nå, sier den tidligere KrF-statsråden. (©NTB)

Personvernpolicy