Oljemotstanderne feirer tapet

VENTER: Arbeiderpartiet og Helga Pedersen, vil ikke ta endelig standpunkt i oljesaken før tidligst i 2010. Foto: Scanpix.
VENTER: Arbeiderpartiet og Helga Pedersen, vil ikke ta endelig standpunkt i oljesaken før tidligst i 2010. Foto: Scanpix.

<pPartiledelsen vant det første oljeslaget. Men oljemotstanderne er fornøyd med støtte fra en tredel av delegatene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg utviklingen på Landsmøtet via andre som skriver om det på Twitter

Tirsdag formiddag gikk partiets landsmøte inn for partiledelsens forslag om å vente med å ta stilling til leiteboring på feltene Nordland VI og VII og Troms II.

Etter en lang opptellingsprosess, ble det klart at 102 av 300 stemte for et mindretallsforslag fra oljemotstanderne. Partiledelsens forslag fikk 197 stemmer.

Til tross for tapet, feire oljemotstanderne resultatet.

- Over en tredjedel av landsmøtet stemte for mindretallet, selv etter at Jens Stoltenberg og Helga Pedersen satte inn presset. Det er veldig bra for oss som er kritiske til oljeboring i nord, sier AUF-leder Martin Henriksen i en kommentar til ABC Nyheter

Les også: Her står oljeslaget

Håpet på tredel

Med AUF-leder Martin Henriksen i spissen, prøvde oljemotstanderne å samle støtte for et dissensforslag om vern i områdene. Håpet var at minst en tredel av delegatene ville synliggjøre oljemotstanden i partiet ved å stemme for forslaget.

Natt til tirsdag gikk imidlertid redaksjonskomiteen inn for å endre dissensforslaget. Det heter nå at mindretallet er «åpent for å revurdere vårt standpunkt i forbindelse med rulleringen av Forvaltningsplanen i 2010 hvis det gis nye, miljøfaglige råd som endrer situasjonen vesentlig. Føre-var-prinsippet må imidlertid ligge til grunn for avgjørelsen.»

Sikker omkamp

Det opprinnelige dissensforslaget gikk inn for vern.

Arbeiderpartiet avga dermed stemme over to forslag som begge åpnet for å ta oljeslaget etter at forvaltningsplanen ligger på bordet i 2010. Forskjellen er at mindretallsforslaget stilte langt strengere krav til miljøgaranti enn flertallsforslaget.

Etter det ABC Nyheter erfarer, var bakgrunnen at oljemotstanderne ønsket et forslag som kunne få støtte fra flere delegater, samtidig som det nå ligger på oljeforkjempernes side å bevise at oljeboring ikke vil ha noen negative konsekvenser for miljøet.


Oppdatert med resultat fra opptellingen

Personvernpolicy