Ambassadør drapstruet etter takkebrev

DRAPSTRUET: Palestinas ambassadør til Norge, Yasser Najjar, er skremt etter drapstrusler. På internett ligger et brev stilet til ham og undertegnet Israels viseutenriksminister. I brevet takkes Najjar for samarbeidet under Gaza-krigen. (Arkivfoto: Scanpix)
DRAPSTRUET: Palestinas ambassadør til Norge, Yasser Najjar, er skremt etter drapstrusler. På internett ligger et brev stilet til ham og undertegnet Israels viseutenriksminister. I brevet takkes Najjar for samarbeidet under Gaza-krigen. (Arkivfoto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPalestinernes ambassadør i Norge beskyldes for å ha støttet Israels krig i Gaza. – Jeg har aldri støttet Israel, sier han selv.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist uke publiserte et arabisk-språklig nettsted et brev som skal være skrevet fra det israelske utenriksdepartementet til den norske PLO-ambassadøren Yasser Najjar.

I brevet, som er signert tidligere viseutenriksminister Majali Wahabi, takkes Najjar for at han støttet Israels krig på Gaza sist desember. Han takkes også for at han forstår «Israels krig mot terrorisme». Brevet er tilsynelatende skrevet på det israelske utenriksdepartementets brevpapir.

Selv mener Najjar at brevet er et falsum, og at nettstedet der brevet ligger er et Hamas-vennlig nettsted.

- Brevet er falskt fra ende til annen. Jeg ble sjokkert og trist på en gang da jeg ble oppmerksom på det, sier han til ABC Nyheter.

Israels ambassade har nå bekreftet i en e-post at brevet er en forfalskning.

"Den israelske ambassaden i Oslo vil gjerne gjøre det helt klart at brevet det refereres til hverken er skrevet eller sendt av det israelske Utenriksdepartementet." heter det i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les brevet her (arabisk)

Grovt oversatt lyder brevet slik:

«På vegne av utenriksministeriet og utenriksministeren ønsker jeg å utvise stor takknemlighet for den siste tidens samarbeid og koordinering mellom Najjar og Israels ambassadør i Oslo. Samarbeid av denne typen forbedrer forholdet mellom våre to folk, og fører til en fremskynding av fredsprosessen.


Israel ønsker fortsatt samarbeid og koordinering, og undertegnede er personlig glad for Najjars forståelse av at Israel bekjemper terrorisme i Gaza, og for å frigjøre borgerne der fra det terroristiske Hamas-styret i Gaza. Jeg forsikrer ham om at forsvarsledelsen prøvde alt de kunne for å beskytte sivile liv i Gaza. Hvert sivile tap smertet oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle forsøk på å dømme den israelske ledelsen er resultat av en mangelfull forståelse av bekjempelse av terror. Vi håper å se deg snart, gjennom den palestinske delegasjonen, for å diskutere fremtidig sameksistens mellom våre to folk, side om side, og Israel er stolt over å ha ditt vennskap og samarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viseutenriksminister Majali Wahabi».

Brevet er signert og stemplet med et offisielt, israelsk segl.

- Har aldri støttet Israel

Brevet har siden torsdag sirkulert på internett. Dette har ført til at Najjar har mottatt drapstrusler, hvor han trues med at han skal skytes og drepes.

- Hvis folk tror på brevet så kan jeg jo skjønne at de reagerer med sinne. Du kan jo selv tenke deg noen som har mistet barna sine i krigen, og så får de høre at en av deres egne er forræder. Det er klart de blir sinte. Men det er altså ikke sant – jeg har aldri støttet Israel, og kommer aldri til å gjøre det heller.

Yasser Najjar har også blitt beskyldt for å ha nær omgang med den israelske ambassadøren i Norge. I brevet takkes han for «det nære samarbeidet» med ambassadør Michael Eligal.

- Jeg har overhodet ikke noe forhold til den israelske ambassadøren. Jeg møtte riktignok den forrige ambassadøren, men det var i NRK i en tv-debatt. Utover det har det aldri vært noen kontakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han reagerer også kraftig på tidligere kritikk om at han og andre diplomater har hatt en unnfallende holdning til krigen i Gaza. Tvert imot mener han at han har jobbet aktivt mot krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vist på tv

Sist torsdag viste den Hamas-vennlige tv-kanalen AL Aqsa T.V. brevet i sine sendinger. Der hevdet de at Najjar samarbeider med den israelske regjeringen, og at han konspirerer mot sitt eget folk.

Najjar hevder at brevet må ha sitt utspring i den politiske konflikten mellom Hamas og Fatah.

Yasser Najjar er sønn av Abu Yousef An-Najjar, som var nestkommanderende i Fatah på syttitallet. I 1973 ble han sammen med moren drept i Libanon foran øynene på Yasser.

- Men Hamas glemte å nevne det faktum at det var den israelske forsvarsministeren Ehud Barak som ledet soldatene som drepte foreldrene mine den gang.

Han ber folk tenke seg om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De kan ikke være så dumme at de tror at jeg støttet Israels krig i Gaza. Ehud Barak drepte mine foreldre personlig i Beirut i 1973, og jeg vil ikke ta israelerne i hendene engang.

- Hvorfor tror du dette brevet har kommet opp?

- Målet er selvsagt å skade PLO, men også meg personlig. Hamas viste brevet på tv sist torsdag. Siden da har jeg bedt dem om å komme med en unnskyldning og en bekreftelse på at brevet er falskt, men jeg har ikke hørt et ord.

Han ber folk tenke kraftig over hvordan en som han kan samarbeide med Israel.

- Hva kommer du til å foreta deg?

- PLOs advokater vil ta seg av saken. Jeg kommer til å ta saken for retten i Palestina, i Europa, og der det er mulig å gjøre det.

- Ikke uvanlig

Midtøsten-ekspert Are Hovdenak har ikke selv lest formuleringene i brevet, men sier på generelt grunnlag at Hamas og Fatah jevnlig forsøker å svekke hverandres troverdighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette kan se ut som et konspirativt forsøk på å klistre en fatahleder opp mot Israel. Det er ikke uvanlig å se påstander om at man løper Israels ærend eller samarbeider skjult med dem, sier han til ABC Nyheter.

- Vel respektert

Hovdenak sier de palestinske diplomatene under hele Gaza-krigen prøvde å holde seg utenfor konflikten.

- Likevel påsto Hamas under krigen at fatahledere i Gaza hjalp Israel. Enkelte ga dem informasjon som også ble bakgrunnen til at enkelte Hamas-medlemmer ble likvidert. Under krigen så vi anonyme talsmenn som sa at Fatah var klare til å overta Gaza som krigsbytte dersom Hamas falt, sier han.

- Er dette en slags hevn da?

Najjar er vel respektert langt utenfor Fatah, og han har også vært kritisk til Fatah i flere tilfeller. Jeg vil være overrasket om Hamas retter denne typen angrep mot ham, sier Hovdenak.


Endret 22.04/21.21: Israel benekter kjennskap til brevet