Eksplosiv økning i søkere til høyere utdanning

VIL STUDERE: Hele 11.600 flere har søkt høyere utdanning, viser foreløpige tall fra Samordna opptak. (Illustrasjonsfoto: Colourgbox.com)
VIL STUDERE: Hele 11.600 flere har søkt høyere utdanning, viser foreløpige tall fra Samordna opptak. (Illustrasjonsfoto: Colourgbox.com)

<pHele 11.600 flere har søkt høyere utdanning ved norske universiteter og høyskoler i år sammenlignet med 2008. Det er en økning på 12,6 prosent.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag viste de foreløpige søkertallene fra Samordna opptak at det er en eksplosiv økning i antall studenter som fra høsten ønsker å ta plass på lesesalene. For første gang siden 1996 er det registrert over 100.000 søkere ved søknadsfristens utløp.

Søkningen til lærerhøyskolene har økt med 34,7 prosent fra 2008 til 2009. Mer enn 4.000 har søkt om å bli lærere i år mot drøye 3.000 i fjor.

– Dette lover svært godt for regjeringens ambisjoner om å satse på læreren, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV). Hun er også tilfreds med at den generelle søkningen til høyere utdanning øker.

Universitetet i Oslo opplever en søkerøkning på 6,5 prosent fra i fjor, mens tallet fra Universitetet i Bergen ligger på hele 11 prosent flere søkere.

– Enestående mulighet

– Dette representerer en enestående mulighet til å gjøre noe positivt ut av nedgangstidene. Nå har regjeringen sjansen til å bruke finanskrisen til å øke befolkningens utdanningsnivå, og slik styrke Norges fremste konkurransefortrinn, sier lederne Øistein Svelle i Studentens Landsforbund og Ingvild Reymert i Norsk Studentunion.

Helsefag er det klart største utdanningsområdet med 25.190 primærsøkere. I fjor på samme tidspunkt var søkertallet 22.168

Ved NTNU øker søkertallene til realfag for tredje år på rad, i år med mer enn 20 prosent. Nesten dobbelt så mange som i fjor har søkt utdanningen til lærer i realfag.

Til sammen 10.825 søkere har satt NTNU øverst på lista foran høstens studier.

Systematisk

– Vi har sett tendensen i tre år, men i år har søkningen for alvor tatt av. Nå kan vi endelig slå fast at en mangeårig systematisk satsing for å øke interessen for realfag blant ungdom gir resultater og at vi har klart å snu utviklingen, sier rektor Torbjørn Digernes ved NTNU.

Mens det er en svak nedgang i de tradisjonelle sivilingeniørfagene, er det økning innenfor data, elektronikk og nanoteknologi. Energi og miljø fortsetter den sterke framgangen fra i fjor.

Antall jenter som søker seg til teknologi og realfag har etter flere år med økning nå flatet ut.

– Det er gledelig med fortsatt gode tall, men jeg hadde gjerne sett en sterk økning i jenteandelen også i år, sier Digernes.

NHH

For tredje år på rad er bachelorprogrammet ved Norges Handelshøyskole det mest søkte studiet.

– Samlet sett for alle NHHs studieprogrammer ligger vi an til en økning på rundt 10 prosent, sier rektor Jan I. Haaland ved NHH.

For første gang er Politihøyskolen med i det samordnede opptaket i år. 1.291 søkere har Politihøgskolen som eneste søknadsalternativ. (©NTB)

Personvernpolicy