Stjal av NKP-kassa

Tok av partikassa: Mannen som viftet med NKP-flagget og senere forsynte seg av den slunkne partikassa, er nå forduftet. Begge fotos: Scanpix
Tok av partikassa: Mannen som viftet med NKP-flagget og senere forsynte seg av den slunkne partikassa, er nå forduftet. Begge fotos: Scanpix

<pDet fattige Kommunistpartiet er blitt enda fattigere: Partisekretæren tok pengene og forduftet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke nok med at Kulturrådet nylig vedtok å si nei til å støtte partiavisa Friheten med 541.000 kroner i år:

Nå har ledelsen i Norges Kommunistiske Parti, NKP, i et brev til medlemmene informert om at den tidligere sekretæren deres før jul stakk av med et betydelig beløp fra partikassa han var satt til å bestyre.

Usikre medlemstall

Partiet har måttet låne 150.000 kroner av distriktsorganisasjonen i Oslo og Akershus for å dekke noe av tapet. Men summene som er underslått, kan være høyere.

Partisekretæren som fikk ansvaret for økonomien, viste seg å ikke ha åpnet post i lang tid, slik at det blant annet er uvisst hvor mange medlemmer partiet hadde i fjor.

Holder tett om beløpet

- Størrelsen på beløpet har jeg ikke i hodet. Det har vært nevnt et par hundre tusen. Hadde jeg visst summen, ville jeg ikke kommet inn på det nå før våre øverste organer har behandlet saka.

Det sier en av NKPs sentrale skikkelser, redaktør av Friheten og medlem av sentralkomiteen, Hans Petter Hansen.

Etter at ABC Nyheter offentliggjorde denne nyheten om underslaget, har den nåværende sekretæren fått mye ubehageligheter fordi han blir tatt for å være gjerningsmannen. Dette trass i at mannen det dreier seg om, for lengst har forsvunnet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hans Petter Hansen (i midten) demonstrerte for et sosialistisk Norge. Nå er partiets penger blitt privatisert.Hans Petter Hansen (i midten) demonstrerte for et sosialistisk Norge. Nå er partiets penger blitt privatisert.


Ignorerte advarsler

Han ble selv advart om at mannen som nå skal ha forduftet til utlandet, hadde en rufsete fortid når det gjaldt penger, og måtte holdes unna partikassa.

- Var du selv tilfreds med å ha vedkommende som økonomiansvarlig?

- Jeg godtok det, kan du si. Men før jul forsvant han fra kontoret.

- Fikk du advarsler om at han ikke måtte slippes borti pengene?

- Ja, jeg visste om det. Det var en litt kinkig situasjon. Det var ikke så godt å gå imot det, svarer Hansen og avviser å gå inn på hva som var problemet.

Taus partileder

- Hvilke følger har underslaget fått?

- Det har sine følger, men det vil jeg ikke komme inn på, sier sentralkomitémedlemmet, som heller ikke vil fortelle om lånet eller om det er aktuelt å melde tyveriet til politiet.

- Betrakter dere pengene som tapt?

- Vi forsøker å få banken til å betale. Vi påstår at det var feilaktig utbetaling, forteller Hansen.

For alle andre kommentarer henviser han til partilederen, Zafer Gözet. Når ABC Nyheter kontakter ham, nekter imidlertid partisjefen å si et eneste ord om underslaget og NKPs økonomi.

Den illojale sekretæren er nå søkk borte, men står fortsatt oppført under kontaktinformasjon på NKPs hjemmeside. Når ABC Nyheter prøver å ringe ham for en kommentar, får vi oppgitt av telefonnummeret ikke lenger er i bruk.

Artikkelen er oppdatert med at NKPs nåværende sekretær ikke må forveksles med gjerningsmannen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus