Aker-striden fortsatt et mareritt for Ap

Aker-saken kan komme til å ri Arbeiderpartiet som en mare i lang tid. Foto: Scanpix.
Aker-saken kan komme til å ri Arbeiderpartiet som en mare i lang tid. Foto: Scanpix.

<pAker-striden kan komme til å plage Arbeiderpartiet langt inn i valgkampen. Verdifastsettelse og prisforhandlinger vil ta tid. Opposisjonen mener regjeringen nå har skiftet spor i saken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Wibecke Lie): Venstres Lars Sponheim mener det som nå skjer i Aker-saken er et ynkelig sporskifte foretatt for at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ikke skal tape ansikt. Frp mener at regjeringen «pynter på liket» for å få et penere resultat.

Ifølge Sponheim forbereder regjeringen nå en løsning hvor Kjell Inge Røkke og staten kan redde ansikt gjennom å bli enige om et prisavslag for de omstridte Aker-andelene.

– Om Røkke må gi 10 eller 20 prosent i rabatt, vil han fortsatt stå igjen som vinner, sier Sponheim til E24.

Venstrelederen tror ikke på forsikringene fra regjeringen om at verdivurderingen vil være uavhengig.

– Alt vi ser nå er det politisk regi på. Dette er politisk styrt, sier Sponheim.

– Toner ned krav

Også Fremskrittspartiet synes at saken nå har fått en ny vending.

– Det er tydelig at regjeringen nå prøver å pynte litt på liket for å få resultatet til å se penere ut, sier Frps næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg til NTB.

Han mener regjeringen har rotet det til så mye at det er blitt en helt ny situasjon.

– Det er tydelig at prisen har vært for høy, men jeg vil avvente situasjonen til saken har fått en grundig behandling i Stortinget, sier Korsberg.

– Ved å fokusere på pris, skifter regjeringen spor. De toner ned kravet om å nullstille transaksjonen og går bort fra kravet om å ta noen selskaper ut av overføringen, sier Høyres Per-Kristian Foss.

Han mener en uavhengig verdivurdering er et riktig skritt, men at vurderingen kommer for seint og at staten binder seg til å bygge på denne ene verdifastsettelsen.

Kan trekke ut

Stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor tilbakeviser at regjeringen har forlatt kravet om at det skal gjennomføres en ny generalforsamling.

Men arbeidet med verdifastsettelsen – og de påfølgende prisforhandlingene – kan strekke seg både inn i og over sommeren.

Konfidensielt

Aker Solutions har satt en internasjonal investeringsbank til å vurdere de omstridte transaksjonene. En annen internasjonal investeringsbank er samtidig engasjert som rådgiver for å hjelpe Aker Solutions i konsernets videre strategiske arbeid i kjølvannet av overtakelsen av selskaper fra Aker ASA-konsernet.

Aker ønsker ikke å offentliggjøre hvilken bank som skal gå igjennom verdivurderingene på nytt og henviser til at det er vanlig i bransjen at dette er konfidensielt.

Fra før har staten hyret inn Pareto Securities til å gå gjennom de finansielle sidene ved transaksjonen mellom Aker og Aker Solutions.

Lange forhandlinger

Det har siste uke pågått lange forhandlinger mellom de tre eierne i Aker Holding, staten, Aker og svenske Saab og Investor for å avklare situasjonen rundt de omstridte transaksjonene.

Opprinnelig ble det rettet sterk kritikk mot framgangsmåten til Aker ASA i prosessen og den juridiske holdbarheten i avtalene. Den siste tiden har ordbruken dreid seg i retning av selve prisingen, som må ses i sammenheng med den strategiske verdien selskapene vil ha for Aker Solutions.

Stoltenberg understreker at regjeringens holdning fortsatt er den at handlene må opp til godkjenning i generalforsamling i Aker Solutions.

– Saken er ikke løst, og partene har fortsatt sine opprinnelige holdninger, framholder han.

Personvernpolicy