Avverget forsøk på kapring av norsk tanker

Den norske tankeren Front Ardenne fra John Fredriksens rederi Frontline ble forsøkt kapret av pirater i går. Foto: Frontline
Den norske tankeren Front Ardenne fra John Fredriksens rederi Frontline ble forsøkt kapret av pirater i går. Foto: Frontline

<pCanadiske styrker har avverget et forsøk på å kapre den norske tankeren Front Ardenne utenfor Somalia, men måtte la piratene gå.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nairobi (NTB-Reuters): Front Ardenne tilhører John Fredriksens rederi Frontline.

Det canadiske marinefartøyet Winnipeg gikk til aksjon etter at pirater væpnet med geværer og håndgranater forsøkte å borde 80.000-tonneren sent lørdag kveld.

Meldingen om aksjonen ble ikke sendt ut før søndag.

Piratene ble jaget bort fra Front Ardenne og kastet våpnene sine i sjøen før de forsøke å komme seg unna i en småbåt. De ble innhentet flere timer senere, men løslatt etter at de var avhørt, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Da de så at piratene nærmet seg, fulgte de sine prosedyrer og sendte ut nødanrop. Dette ble fanget opp av et canadisk marinefartøy som kom ganske raskt til unnsetning og fikk piratene vekk fra vårt skip, sier administrerende direktør Dag Christoffersen i V. Ships Norway, som driver det Frontline-eide skipet, til NRK.

«Ingen skadd»

Front Ardenne er en oljetanker på vel 80.000 tonn bygget i Sør-Korea i 1997.

- Jeg holder på å skaffe mer informasjon, men ingen av mannskapet skal ha blitt skadd, sier Christoffersen til VG Nett.

Ifølge nettstedet shipfinance.no har Front Ardenne ingen norske mannskapsmedlemmer om bord.

Kapteinen og de andre offiserene skal være russiske statsborgere, mens det øvrige mannskapet består av russere og filippinere.

Front Ardenne - som tidligere het bare Ardenne - seiler under norsk flagg og har hjemmehavn i Oslo. Skipet er en nærmere 270 meter lang oljetanker, med en største bredde på 46 meter, går det fram av skipsregistre på nettet.

Slukte lanterner

- Vi la oss i veien for piratene, vi var raskere enn dem og kunne overraskende nok også manøvrere lettere, sa medietalsmann Michael McWhinnie om bord i Winnipeg til Reuters.

Han fortalte at den canadiske fregatten gikk for slukte lanterner da den innhentet piratene.Winnipeg deltar i en aksjon i NATOs regi for å stanse piratvirksomheten langs den somaliske kysten.

Sjørøverne i disse farvannene har kapret flere titalls skip og fått utbetalt millionbeløp i løsepenger. Mange av piratene er blitt tatt etter at NATO satte i gang sin operasjon for å få slutt på sjørøveriet mot den tette skipstrafikken i Adenbukta utenfor Somalia.

Men det hersker usikkerhet om hvor sjørøvere som blir pågrepet, skal sendes for å bli stilt for retten.