Verdens merkeligste musikk

The Residents i sitt vanligste kostyme.
The Residents i sitt vanligste kostyme.

<pIkke bare verdens merkeligste band, men også verdens merkeligste album. Se videoer her.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Residents er ikke lett å beskrive med ord. Musikken de spiller er vanskelig å definere, og består av mange sære elementer, for å si det forsiktig. Enkelte beskriver musikken deres som avant garde. Om det er det riktige begrepet skal være usagt.

Vår egen kunnskapsminister, Bård Vegar Solhjell er fan av The Residents, og på bloggen sin beskriver han musikken slik: «Det er stor variasjon. Uforståeleg kunstmusikk, skrudd pop, episke forteljingar, skrik og gitarstøy er blant ingrediensane.»

Han er inne på noe.

Merkeligste noensinne

Deres første plate heter «Meet The Residents», og ble gitt ut i 1974. Denne artikkelen skal ikke handle om den platen, mens derimot om deres andre plate.

Slik ser albumet utSlik ser albumet ut

Oppfølgeren «The Third Reich ’n Roll» ble gitt ut i 1976. Platen har gått inn i historien som en av de merkeligste utgivelsene noensinne, og er en parodi og en satire på sekstitallets popmusikk.

Den består av to lange deler. Den første delen heter «Swastikas on Parade», mens den andre heter «Hitler Was A Vegetarian».

Begge delene er bygd opp av coverversjoner av ulike låter fra sekstitallet. Noen er lett gjenkjennelige, som blant annet «Let’s Twist Again», mens andre låter nesten ikke er til å kjenne igjen. Rolling Stones sin «Sympathy for the Devil» fremføres som en gitarsolo til Beatles-klassikeren «Hey Jude.»

Det antas at albumet inenholder 30 ulike coverlåter, men ingen av dem er bekreftet, og ingen er nevnt på coveret.

TV-kjendis i naziuniform

Utgivelsen skapte brudulje på grunn av coveret, som viste tv-personligheten Dick Clark i en naziuniform. I hånden holder han en gulrot, samtidig som han er omringet av nazisymboler. Rundt ham danser ulike versjoner av Adolf Hitler – i både mannlige og kvinnelige utgaver.

En egen tysk versjon ble gitt ut for det tyske markedet. Her var alle nazisymboler sensurert med et stempel med ordet «censored».

Ryktene skal ha det til at Dick Clark selv moret seg over coveret, og det sies at han rammet inn en kopi som han hengte på veggen på kontoret sitt.

Siden de startet opp i 1972, har de lykkes med å holde sine identiteter ukjent. De er kjent for å bruke ulike kostymer. De har blant annet opptrådt mange ganger med noen merkelige kostymer, der tre av dem bruker noen store hodebekledninger som ser ut som øyne og den fjerde en hodeskallemaske.

Se og hør tre Youtube-utdrag fra platen:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus