Jens droppet integrering

TAUS: Jens Stoltenberg valge finanskrisen fremfor Aker-striden og integrering i sin landsmøtetale. Foto: Knut Falch/Scanpix.
TAUS: Jens Stoltenberg valge finanskrisen fremfor Aker-striden og integrering i sin landsmøtetale. Foto: Knut Falch/Scanpix.

<pStatsministeren nevnte ikke integrering med ett eneste ord under sin landsmøtetale.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsledighet og finanskrisen var det eneste temaet Jens Stoltenberg fikk tatt opp i sin landsmøtetale lørdag. Da statsministeren etter talen møtte pressen kom det flere spørsmål om hvorfor ikke integrering, som er listet som en av de viktigste sakene for partiet fram mot valget 14. september ikke ble nevnt med ett ord.

- Integreringspolitikk er ett av flere viktige temaer jeg ikke fikk snakket om, men som jeg gjerne skulle brukt tid på, sa Stoltenberg.

Han valgte deretter å peke på den økende arbeidsledighet som en spesielt stor utfordring for innvandrere i Norge.

Økt innvandrerledighet

- De siste årene har arbeidsledigheten blant innvandrere gått ned, men den står nå i fare for å øke igjen som følge av finanskrisen, sa Stoltenberg.

På direkte spørsmål om det er feigt av Arbeiderpartiet å ikke ta verdidiskusjonen helt ut svarer statsministeren at innvandring er en drivende kraft for samfunnet, og at den største faren er at arbeidsledigheten skal bite seg fast på et høyt nivå.

- Vi er opptatt av å ha mennesker med en annen bakgrunn i Norge. Det gjør Norge til et rikere land. Men vi kan ikke akseptere brudd på menneskerettigheter eller brudd på norsk lov på bakgrunn av religion, sier Stoltenberg til ABC Nyheter.

- Så det betyr at islamisering ikke er et problem i Norge?

- Det som er problemet er at noen bruker religion for å grunngi omskjæring, tvangsekteskap. Det er det som vi kan oppfatte som et problem. Jeg mener vi trenger mer debatt om integrering. Vi skal ha mer debatt om det som er et mangfoldig Norge, fortsatte han.

Frykter holdningene

AUF-leder Martin Henriksen startet debatten under landsmøtet med å ta opp det han mener er farlige holdninger som blir vist frem av andre partier, med klar adresse til Fremskrittspartiet, men også sine egne partifeller.

- Måten enkelte – også i eget parti – beskriver utfordringene får meg til å lure på om vi flytter grenser. Vi skal ikke vike i kampen for ytringsfrihet og friheten til å ta egne valg. Men hvem er egentlig uenig i det? Dette er jo fundamentale verdier for oss, sa Henriksen fra talerstolen.

Personvernpolicy