- Vi skal ha Europas laveste arbeidsledighet

Statsminister Jens Stoltenberg holdt åpningstalen for Arbeiderpartiets landsmøte i Folkets Hus i Oslo lørdag. Foto: Knut Falch / SCANPIX.
Statsminister Jens Stoltenberg holdt åpningstalen for Arbeiderpartiets landsmøte i Folkets Hus i Oslo lørdag. Foto: Knut Falch / SCANPIX.

<pNorge skal få Europas laveste arbeidsledighet, lovet statsminister Jens Stoltenberg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg landsmøtet på Twitter

Statsminister Jens Stoltenberg åpnet partiets landsmøte lørdag. Der lovet han at kampen mot arbeidsledighet blir den viktigste jobben for partiet i neste stortingsperiode.

- Vi må aldri tillate at arbeidsledigheten biter seg fast på et høyt nivå i Norge. Arbeid for alle er fortsatt jobb nummer én, sier Stoltenberg.

Han brukte landsmøtetalen til å lansere målsettingen om at Norge skal ha den laveste arbeidsledigheten i Europa gjennom hele finanskrisen. Han kom også med klare spark til Fremskrittspartiet og Høyre.

Arbeidsmarkedstilbak og omstilling

- Kampen mot ledigheten kan bare føres av en regjering som står for stabilitet og forutsigbarhet, og som fører en økonomisk politikk som henger sammen. Det siste landet trenger nå, er usikkerhet, uforutsigbarhet og ubesluttsomhet, sa Stoltenberg.

De viktigste virkemidlene for å sikre lavest ledighet, er mer oljepengebruk. I tillegg vil regjeringen ta i bruk følgende tiltak.

- Vi vil sikre en lav rente. Vi vil gi opplæring og kvalifisering til arbeidsledige gjennom omfattende arbeidsmarkedstiltak. De som blir ledige skal raskest mulig tilbake i ny jobb. Vi skal fortsatt bruke statlig eierskap til å sikre arbeidsplasser i Norge. Vi vil satse på omstilling og nyskaping og næringslivet, sa Stoltenberg.

Han fortsatte:

- Nye bedrifter og ny teknologi gir ikke bare nye arbeidsplasser og ny teknologi gir ikke bare nye arbeidsplasser. Det gir også et renere miljø, sa Stoltenberg.

Angrep Frp

Han kom også med et kraftig angrep på Fremskrittspartiets økonomiske politikk.

- På den hjemlige fronten har Fremskrittspartiet gjennom hele sin eksistens vært fremst i kampen mot offentlige inngrep og styring. Det var faktisk begrunnelsen for opprettelsen av partiet. Det ble stiftet som et parti til bekjempelse av offentlige inngrep, sa Stoltenberg.

- Og det har sannelig fulgt opp i de 36 årene som er gått siden stiftelsen. Fortsatt står det i partiets program at "Fremskrittspartiet mener at penge- og kredittmarkedet skal reguleres av tilbud og etterspørsel, uten politiske reguleringer eller inngrep.

- La dem løpe

- Det er ingen tvil om at det dette partiet er det fremste politiske uttrykk her hjemme for det systemet som skapte finanskrisen, sa Stoltenberg til rungende applaus.

- Nå løper Fremskrittspartiet panisk fra sine gamle standpunkter.

- La dem bare løpe.

- Vi løper ikke!

I september mente Frp-nestleder Per Sandberg at all regulering av markeder bør bort, og hevdet overfor ABC Nyheter at daværende president Bush sine inngrep i finansmarkedene hadde preg av sosialisme.

I ettertid fjernet partiledelsen slike formuleringer fra utkastet til handlingsprogram.

- Alternativet er kaos

Stoltenberg kom også med knallhardt angrep på Høyre, og fokuserte på at han i realiteten er landets eneste klare statsministerkandidat.

- Med de borgerlige partiene er det ingen som vet hva vi får. Ikke en gang de borgerlige selv. De er ikke enige om hvilke partiet som skal sitte sammen i regjering. De er ikke enig om hva slags politikk som skal føres. De er ikke enige om hvem som skal være statsminister. For det er nok av statsministerkandidater på den borgerlige side, sa han.

- I Høyre har de til og med hatt to på en gang.

- Det er vel det Høyre kaller valgfrihet, sa Stoltenberg.

Personvernpolicy