Norske fildelere kan bli navngitt

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske fildelere risikerer nå å bli navngitt av sine nettleverandører etter at Post- og teletilsynet har åpnet for at rettighetshaverne kan få tilgang til informasjon fra leverandørene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Hittil har norske pirater vært beskyttet av nettleverandørenes taushetsplikt.

Dermed har ikke underholdningsindustrien visst hvem piratene er, noe som gjør det umulig å gå til rettssak.

Vil ha internett uten skurker

Nå har Post- og teletilsynet (PT) vedtatt at nettleverandørene må røpe kundenes identitet, hvis tingretten mener det er sterk nok grunn til mistanke, skriver Dagens Næringsliv.

Avgjørelsen gjelder én bestemt sak, men direktør Willy Jensen i PT bekrefter at vedtaket har en prinsipiell side.

- Vi synes det er på tide at vi får gjort internett til et lovlig og strukturert sted, hvor vi unngår anarki og store og små skurker, sier Jensen.

- Kulturlivet på nettet er for viktig til at vi kan ha slike uheldige innslag der kunstnernes opphavsrett blir brutt, sier han til Dagens Næringsliv.

Tror de får ja i retten

Vedtaket er fattet i en sak drevet fram av advokatfirmaet Simonsen, som arbeider for plate- og filmselskaper i Norge. Firmaet har konsesjon til å etterforske ulovlig fildeling på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er retten som skal avgjøre om piratjeger og Simonsen-advokat Rune Ljostad får vite navnene på personene han mistenker for ulovlig fildeling.

- Normalt vil ikke retten si nei når fagmyndighetene har sagt ja. Får vi medhold åpner dette for at vi endelig kan komme i direkte kontakt med fildelerne, enten i form av en henvendelse om å slutte med fildelingen, eller et søksmål.

De store nettleverandørene har hittil nektet å videresende varselbrev fra underholdningsindustrien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De aller fleste vil selvfølgelig foretrekke en henvendelse fra nettleverandøren framfor fra politiet, sier Simonsen-advokaten.

Reagerer

Prosjektleder Torgeir Waterhouse i IT-bransjens interesseorganisasjon IKT-Norge reagerer på vedtaket fra Post- og teletilsynet.

- Jeg er veldig skeptisk til at det er gitt dispensasjon i dette tilfellet og er sterkt undrene til at PT ikke står fast ved taushetsbestemmelsene. Tilsynet gir Simonsen rett til å omgå en sentral og viktig paragraf som skal ivareta personvernet. Det er veldig merkelig. Simonsen er et selskap som gjør butikk på å saksøke folk, sier Waterhouse.