Martin Andresen går nye veier i jakten på fremtidens VIF-spillere

Full sjekk før signering

<p><strong>NYE VEIER: </strong>Martin Andresen vil gå tøffere til verks når nye VIF-spillere skal vurderes. Han jobber aktivt med å utvide apparatet på Valle for i større grad være sikker på at fremtidens signeringer vil lykkes i Vålerenga. (Foto: Scanpix)</p>
NYE VEIER: Martin Andresen vil gå tøffere til verks når nye VIF-spillere skal vurderes. Han jobber aktivt med å utvide apparatet på Valle for i større grad være sikker på at fremtidens signeringer vil lykkes i Vålerenga. (Foto: Scanpix)

<pMartin Andresen ønsker «å komme inn i hodet» på aktuelle VIF-tilvekster før de signerer for klubben.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vålerenga-Brann

Søndag møter Martin Andresen og Vålerenga Brann til kamp på Ullevaal. Martin Andresen spilte tre sesonger (2005-07) for bergenserne. Han var også kaptein da Brann vant seriegull i 2007.

Kampen VIF-Brann kan du se direkte på TV2 med avspark klokken 20.00.

VALLE (ABC Nyheter): Martin Andresen mener norske klubber i for stor grad kun fokuserer på fotballferdigheter når nye spillere vurderes for et eventuelt kjøp.

Nå vil «herskeren på Valle» ta flere metoder i bruk for å finne ut om en spiller passer inn i Vålerenga eller ikke. VIF skal for enhver pris unngå de såkalte «floppene» for fremtiden.

- Altfor mange klubber i Norge er ikke flinke nok til å vurdere andre aspekt enn hvor god spilleren er på banen. Vi er inne i en prosess hvor vi ønsker å kartlegge mer enn bare hvor dyktig han er spillemessig. Skal man lykkes må hele mennesket fungere, ikke minst mentalt, sier Martin Andresen til ABC Nyheter.

Psykologer

Andresen mener videre at klubber bør se mot andre arenaer for å lære mer om hvordan sette sammen en gruppe individer til et slagkraftig kollektiv. Noe av det han nå ønsker å benytte seg av er psykologhjelp.

- I dag er det kanskje noen møter med spilleren og en obligatorisk medisinsk test. Han vurderes deretter som god nok og signerer for klubben. Men man vet lite eller ingenting om hvordan vedkommende takler faktorer som stress, motgang eller suksess for den saks skyld.

- Samtaler og tester, utført av en psykolog, vil kanskje gi oss en større innsikt på områder utover det vi tradisjonelt er vant til å sjekke. Det kan være et hjelpemiddel som i større grad vil fortelle oss om dette er en spiller det bør satses på.

(Artikkelen fotsetter under bildet)

Det var ikke bare fotballferdighetene som var avgjørende for at «Mos» (foran) ble hentet til Vålerenga. Martin Andresen er opptatt av mer enn ferdigheter når han ser etter nye spillere. Storebror «Moa» sin personlighet (bak) var helt avgjørende for at VIF hentet den nye «LSK-dødaren».Det var ikke bare fotballferdighetene som var avgjørende for at «Mos» (foran) ble hentet til Vålerenga. Martin Andresen er opptatt av mer enn ferdigheter når han ser etter nye spillere. Storebror «Moa» sin personlighet (bak) var helt avgjørende for at VIF hentet den nye «LSK-dødaren».

Andresen mener mange norske spillere holder et høyt ferdighetsmessig nivå, men at dét nødvendigvis ikke betyr sukess uansett hvilken klubb vedkommende spiller i.

- Det er stor forskjell på å spille i klubber som eksempelvis Rosenborg, Brann og Vålerenga, kontra litt mindre klubber. De ytre rammene som pågang fra media, en større supporterskare, og kanskje en større vinnerkultur i klubben, er i mange tilfelle tyngre å forholde seg til i de store klubbene. Det kan til tider være vanskelig å håndtere og man må forholde seg til andre ting enn bare det å spille fotball. Det kan være nok til at man ikke fungerer optimalt og dermed «mislykkes» i den nye klubben - selv om man har vist fantastiske egenskaper på banen for andre klubber, fortsetter Andresen.

Helhet

Olympiatoppens fagansvarlig innen idrettspsykologi, Anne Marte Pennsgaard, mener det er viktig at trenere med ansvar for et lag tenker helhetlig. Hun følger Andresens tankegang.

- Det å sette sammen et lag er en kompleks sak. Ett forhold er spillerens evner og ferdigheter på banen, men vel så viktig er det å se hvordan vedkommende fungerer i en sosial setting, både på og utenfor banen.

- Det er hele situasjonen som er avgjørende for om en utøver lykkes eller ikke.

Pennsgaard mener denne måten å tenke på ikke bare bør gjelde når man ser etter nye tilvekster. Det er vel så viktig å ta for seg det allerede eksisterende materialet treneren har til rådighet.

- Man må ikke glemme at det finnes en gruppe personer i klubben fra før som skal fungere sammen. Man bør også se nærmere på hvordan disse kan samarbeide på en bedre måte enn det som kanskje er tilfellet i dag.

Ifølge Pennsgaard er trenere med suksess bevisste i måten å tenke lagbygging på. Hun mener Andresen er på rett spor.

- Det er bare å ta for seg de trenere som har oppnådd gode resultater og se nærmere på hvordan de tenker samspill og lagbygging, sier Pennsgaard til ABC Nyheter.

Nederlandske klubber

Martin Andresen sier osloklubben er inne i en prosess hvor målet til slutt er å ha ulike fagpersoner med i vurderingen av eventuelle nye spillere til Valle. Ifølge VIF-sjefen henter eliteserielaget inspirasjon fra utlandet.

Idrettspsykolog Anne Marte Pennsgaard følger Martin Andresen tankegang vedrørende kartlegging av nye spillere. (Foto: Scanpix)Idrettspsykolog Anne Marte Pennsgaard følger Martin Andresen tankegang vedrørende kartlegging av nye spillere. (Foto: Scanpix)

- Jeg vet det er klubber i blant annet Nederland som har satt dette i system. Dette er imidlertid en prosess som ikke er gjort over natta, men vi jobber med å forbedre oss på alle felt, så også arbeidet med hvordan finne de rette typene.

Sikker på «Mos»

Mohammed «Moa» Abdellaoue ble hentet fra Skeid i fjor og tok norsk fotball med storm. I år signerte Vålerenga lillebror «Mos» Abdellaoue. Det var ikke tilfeldig ifølge Andresen.

- Vi har blitt godt kjent med «Moa» den tiden han har vært her og vet hva han står for, og da tenker jeg ikke bare på hvor god han er på banen. «Mos» er som type veldig lik sin bror og vi visste det ikke ville være gambling med å hente ham.

Andresen roser brødrene Abdellaoue for mer enn bare spektakulære scoringer på Åråsen. Han mener de tidligere Skeidspillerne har det som skal til for å nå langt på banen.

- For å kunne lykkes må man ha en god innstilling til det man holder på med. For oss er veldig viktig at man viser gode holdninger forbundet med det å spille fotball. Begge to er jordnære gutter og jobber steinhardt for hele tiden å bli bedre på fotballbanen, sier Andresen til ABC Nyheter.

Hvilke spillere mener du Martin Andresen bør hente til Vålerenga? Si din mening i kommentarfeltet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus