Vil ha en strengere stat

<p>IDYLLEN BRAST: Alt var fryd og gammen i 2007 da Kjell Inge Røkke (t.v.) gikk i partnerskap med staten eierskapet i Aker Holding. Nå er det blir strid, og Rolf Terje Klungland tror mange i Arbeiderpartiet er skuffet over Røkke. Foto: Scanpix. </p>
IDYLLEN BRAST: Alt var fryd og gammen i 2007 da Kjell Inge Røkke (t.v.) gikk i partnerskap med staten eierskapet i Aker Holding. Nå er det blir strid, og Rolf Terje Klungland tror mange i Arbeiderpartiet er skuffet over Røkke. Foto: Scanpix.

<pStortingsrepresentant Rolf Terje Klungland tror Aker-striden har ført til støtte for et enda hardere grep om ledere i bedrifter med statlig eierskap. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag holder Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg åpningstalen ved partiets landsmøte i Oslo.

Der vil han forsøke å flytte fokus bort fra den betente striden om Aker-transaksjonene. Men en løsning lar vente på seg, og konfliken vil i mediene trolig skygge over partiets valgkampsaker.

Det er ikke ventet at striden vil bli gjenstand for debatt blant partiets over 300 delegater. Likevel tror stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland at Røkke-striden vil få innflytelse på debatten.

- Bruk eiermakten

- Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. Aker-saken kan i seg selv støtte opp om et mer aktivt eierskap fra statens side. Eieren skal være mer aktiv, sier Rolf Terje Klungland.

Han står bak et endringsforslag fra Vest-Agder Arbeiderparti om en mer aktiv eierskapspolitikk. Forslaget tar til orde for at Arbeiderpartiet må «bruke eierskapet på en måte som bidrar til industriutvikling, et bedre globalt miljø og nasjonal verdiskaping,» heter det i forslaget.

Klungland tror Røkke-striden har ført til at flere nå tar til orde for å holde private næringslivsledere enda hardere i øret.

- Situasjonen vil underbygge dette forslaget, sier Klungland.

Oslo Arbeiderparti har lagt inn forslag om at regjeringen bruker eiermakten tydeligere for å sikre norske arbeidsplasser. Partilaget vil også ha regler som hindrer lønnsomme selskaper å legge ned norske arbeidsplasser.

Røkke skuffer

- Jeg tror nok det er mange i Arbeiderpartiet som er skuffet over Røkke, og jeg tror nok dette går ut over omdømet hans. Men ingen kan benekte at han har gjort mye for norsk industri, sier Klungland til ABC Nyheter.

Det synet blir delt av tidligere olje- og energiminister Olav Akselsen.

- Kjell Inge Røkke har gjennom sin historie vist at han har vært opptatt av å ta vare på arbeidsplasser i lokalsamfunn. Dermed har mange hatt et positivt syn på hans måte å drive industri på. Jeg synes det er positivt at de har tillit til han. I forbindelse med det som har skjeddnå, er det nok mange som er skuffet over at en slik situasjon oppstår, sier Akselsen.

Som statsråd i Jens Stoltenbergs første regjering, delprivatiserte og børsnoterte Akselsen Statoil. Det var svært upopulært i fagbevegelsen, og bidro til krav om at den rød-grønne regjeringen måtte få ett langt mer aktiv eierskap.

Akselsen sier imidlertid at det ikke var ideologiske årsaker til delprivatiseringen.

- Salget den gang var ikke ideologisk betinget. Det ble gjort for å gi Statoil mulighet til å bruke aksjen sin i forhandlinger med andre selskaper, sier Akselsen.

Personvernpolicy