Tause artister

Carl Lundström, Peter Sunde og forsvarsadvokat Peter Altin under rettsaken i Stockholms Tingsrätt. Foto: Jessica Gow (Scanpix Sverige)
Carl Lundström, Peter Sunde og forsvarsadvokat Peter Altin under rettsaken i Stockholms Tingsrätt. Foto: Jessica Gow (Scanpix Sverige)

<pNorske artister er tause om Pirate Bay-dommen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag ble det kjent at de fire tiltalte i Pirate Bay-saken ble funnet skyldige i medvirkning til brudd på opphavsretten , og dømt til ett års fengsel og å betale 30 millioner i erstatning til saksøkerne. Det var allerede på forhånd klart at de vil anke saken, og både på Pirate Bay-bloggen og pressetalsmann Peter Sundes Twitter-side har de gitt uttrykk for at de ikke har noen planer om å stenge nettstedet.

Ikke overrasket

Jon Bing, professor ved Institutt for rettsinformatikk, var ikke overrasket over utfallet i saken. Norsk Høyesterett behandlet for fire år siden en sak mot napster.no, som ble dømt på tilsvarende grunnlag. Selv mener han Pirate Bay-bakmennene burde vært dømt strengere, ikke bare for medvirkning.

Er ikke overrasket over Pirate Bay-dommen. Foto: Knut Falch (Scanpix)Er ikke overrasket over Pirate Bay-dommen. Foto: Knut Falch (Scanpix)

- Jeg anser det å offentliggjøre en lenke som gjør det mulig å fremføre musikk, som fremføring for allmennheten. Det er et stridsspørsmål, men underordnet hovedspørsmålet, nemlig at det er ulovlig. Og det kom ikke som noen overraskelse.

Bing mener dessuten de fire vil ha liten sjanse til å nå fram selv om de anker videre til svensk høyesterett.

- Viktig signaleffekt

Den svenske rettssaken har blant annet vært initiert av IFPI, de multinasjonale plateselskapenes interesseorganisasjon. Marte Thorsby i IFPI Norge tror signaleffekten i dommen er veldig viktig, selv om den ikke får noen praktisk betydning i Norge.

- Rettighetshavernes enerett til å bestemme hvordan man ønsker å tilby sin musikk er tatt på alvor. Særlig fordi straffene er så strenge og erstatningsutmåling så høy, anses det nok nå som mer risikofylt å drive med og tilrettelegge for ulovlig fildeling, sier hun til ABC Nyheter.

Tause artister

Større norske artister har vært relativt tilbakeholdne med å uttale seg i media om fildeling. For en stund tilbake sa Röyksopp i et intervju med Bergens Tidende at de ikke hadde noe imot at noen lastet ned musikken deres ulovlig, men da ABC Nyheter tok kontakt, ønsket de ikke å komme med noen kommentar om temaet. Og de er ikke de eneste.

Harald Sommerstad i Minor Majority tror tilbakeholdenheten skyldes at det er vanskelig å forklare hva man mener, og å forstå problemstillingene.

- Opphavsmann og artist blandes ofte, men det er ikke alltid det samme. Det er for eksempel folk som lever av å skape musikk som aldri står på en scene, og som derfor ikke vil tjene penger på konserter, slik noen argumenterer for.

- Snylter på andre

Ved siden av artistkarrieren er Sommerstad opphavsrettsjurist. Uten å ha lest Pirate Bay-dommen i detalj, er han positiv til at de tiltalte ble felt, selv om han mener at tilgjengeliggjøring av teknologien i seg selv ikke kan være ulovlig.

- Personene bak Pirate Bay snylter på film- og musikkbransjens ressurser og arbeidsinnsats. Det som markedsføres, og som er bakmennenes forretningsidé, er tilrettelegging av ulovlig fildeling, og det er dette som gir merkevaren Pirate Bay verdi.

Han mener det viktige nå blir at rettighetshaverne jobber for at lovlige tjenester blir like gode som de ulovlige, og ikke bruker dommen som et argument for å holde på en konservativ og lite konstruktiv holdning til en digital virkelighet.

- Både pirat- og rettighetshaversiden er veldig svart/hvitt i tankegangen sin, og det gjør det vanskelig å komme fram til gode løsninger.

Går etter nettleverandørene

Det siste trekket fra norsk plate- og videobransje har vært å be Telenor om å stenge brukernes tilgang til Pirate Bay, slik nettleverandørene i Danmark har blitt pålagt av dansk rett. Telenor har imidlertid ikke villet etterkomme forespørselen. Marte Thorsby forteller at Pirate Bay-dommen ikke er avgjørende, men vil bli lest nøye og at det snart vil bli tatt en avgjørelse på om IFPI og dere samarbeidspartnere skal gå til sak mot nettleverandøren.

Mener ikke dette er veien å gå. Foto: Berit Roald (Scanpix)Mener ikke dette er veien å gå. Foto: Berit Roald (Scanpix)

- Det jeg håper er at norske myndigheter tar dommen inn over seg og gir oss større muligheter til å få håndhevet våre rettigheter også i Norge. Vi har per i dag et lovverk som ikke fungerer, og kommer nok til å bruke dommen for det det er verdt, sier hun.

Thorsby får støtte av EMIs Bjørn Rogstad, som ikke tror Pirate Bay-avgjørelsen vil løse noen problemer. Han mener også nøkkelen ligger hos nettleverandørene.

- De har i lang tid tjent seg veldig rike på det andre har skapt og betalt for, gjennom dyrere og dyrere bredbåndstilgang. De har et åpenbart ansvar, men vil ikke ta i det fordi de kommer til å tape penger. Dermed ender ballen der den burde være, hos myndighetene, som må pålegge dem dette ansvaret.

Vil videre i diskusjonen

Kunnskapsminister og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell mener ikke dette er veien å gå.

- Jeg og SV er klart mot ulovlig fildeling, men dette dreier seg om et viktig prinsipp som jeg mener vi må beskytte, nemlig at nettet skal ha nøytralitet. Det skal ikke være nettleverandørene som skal ha ansvar for kriminalitet som blir begått.

Solhjell har kommet i fokus i fildelingsdebatten fordi han i bloggen sin tok til orde for legalisering av ikke-kommersiell fildeling, mot å innføre en ordning som sikrer rettighetshaverne kompensasjon. Han har ikke fulgt Pirate Bay-saken spesielt nøye, men sier han aldri har trodd den vil forhindre at ulovlig fildeling fortsatt vil finne sted.

- Dette viser først og fremst behovet for å komme videre i diskusjonen, og diskutere ulike måter å beskytte opphavsretten på samtidig som man utnytter fordelene deling av kunnskap og kultur via nettet gir.

Tidligere Span-vokalist og nå soloartist, Jarle Bernhoft, sier han registrerer at et regjeringsparti foreslår at musikere i fremtiden kan tjene penger via reklamefinansiering og donasjoner.

- Men vi lager jo noe her. Musikk er tross alt en vare som produseres. Jeg synes isåfall vi kan prøve å gi bort olje en måned eller to, satse på reklameinntektene og sjekke i hvor stor grad vi håver inn spenn til velferdstjenester.

Personvernpolicy