Kjørte upansret kjøretøy

UPANSRET: Det var en upansret bil som denne Toyota Landcruiseren den drepte nordmannen kjørte. Foto: Forsvarets mediesenter.
UPANSRET: Det var en upansret bil som denne Toyota Landcruiseren den drepte nordmannen kjørte. Foto: Forsvarets mediesenter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen norske etterretningsoffiseren som ble drept fredag kjørte et upansret kjøretøy.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Offiseren satt sammen med en annen soldat i en upansret Toyota Landcruiser da en veibombe eksploderte syv kilometer vest for Mazar-e Sharif nord i Afghanistan.

Bilen de satt i var en del av en kolonne på tre biler som kjørte på den nye ringveien på vei til Meymaneh, der hovedtyngden av det norske bidraget er stasjonert. De to andre bilene skal ha vært pansrede kjøretøyer. En av de andre bilene skal tilhøre et annet land som er en del av Isaf, og det er dermed snakk om bare to norske kjøretøyer i kolonnen.

Hvorfor det upansrede kjøretøyet kjørte først i kolonnen er et spørsmål både generalløytnant Harald Sunde, sjef for Fellesoperativt hovedkvarter, og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk da de holdt hver sin pressekonferanse fredag.

- Avdelingen er utstyrt med både upansrede og pansrede kjøretøy, og det er behov for å ha begge deler. Hvorfor man kjørte med det upansrede kjøretøyet først er det umulig å si noe om. Episoden skal granskes, og da regner jeg med at man vil få svar på disse spørsmålene, sa Sunde under sin pressekonferanse på Jåtta utenfor Stavanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To satt i samme bil

Det var to soldater i bilen som ble rammet av veibomben klokken 07.30 norsk tid. Føreren av bilen omkom, mens passasjeren slapp unna med lettere skader.

Begge to ble hentet av helikopter og fraktet til det tyske feltsykehuset i Mazar-e Sharif. Den norske etterretningsoffiserens liv sto ikke til å redde og han ble erklært død klokken 10.09 norsk tid fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Offiseren som ble drept, tjenestegjorde som stabsoffiser i Etterretningstjenesten og var stasjonert i Meymaneh. Det var hit kolonnen med de tre bilene var på vei da hendelsen inntraff.

Den drepte er den fjerde nordmannen som har blitt drept i Afghanistan, siden norske styrker begynte sine operasjoner der sent i 2001.

Svensk ansvarsområde

Veistrekningen hendelsen skjedde på er den best utbygde i Nord-Afghanistan. Strekningen mellom Mazar-e Sharif og Meymaneh har for det meste fast dekke, og blir regnet som en av få relativt trygge ferdselsårer i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i dag svenske soldater som har ansvaret i Balkh-provinsen, men norske soldater ferdes ofte på denne veistrekningen. Også tyske soldater i Natos hurtige reaksjonsstyrke opererer i dette området.

- Dette er en stor sorg

En dypt rørt Anne-Grete Strøm-Erichsen avholdt sin pressekonferanse i Oslo. Flere ganger tok hun pause mens hun kjempet med tårene.

- Det er med stor sorg at vi har mottatt meldingen om at vi har mistet en av våre soldater. Jeg vil uttrykke min dype medfølelse med familien, sa forsvarsministeren.

- Våre styrker i Afghanistan gjør en stor innsats for å bidra til sikkerhet og stabilitet i landet. Uansett hvor mye vi forbereder kan vi ikke forhindre at ting som dette skjer, sa hun.

Se også: Gråtkvalt forsvarsminister

- Feigt

Sjefen for FOHK, generalløytnant Harald Sunde, karakteriserte dagens angrep som feigt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en feig form for krigføring. Dette er terror. Det rammer der vi minst kan vente det, og selv om vi er på vakt hele tiden kan vi dessverre ikke sikre oss 100 prosent, sa Sunde.

Totalt er det i dag 585 norske soldater i Afghanistan. Hovedtyngden er stasjonert i Meymaneh, men norske avdelinger er også plassert i Kabul og Mazar-e Sharif. I tillegg er en avdeling nordmenn innlemmet i en afghansk bataljon for å drive med opplæring.

Episoden blir nå etterforsket av Isaf og det norske Forsvaret. Norske sprengstoffeksperter er nå på stedet for å finne ut hvilken type bombe som ble brukt i angrepet.