- Røkkes innflytelse er overdrevet

<p>VERTER: Partisekretær Martin Kolberg serverer kaffe til statsminister Jens Stoltenberg og nestleder Helga Pedersen. Striden med Kjell Inge Røkke ble ikke avsluttet før landsmøtet. Foto: Scanpix. </p>
VERTER: Partisekretær Martin Kolberg serverer kaffe til statsminister Jens Stoltenberg og nestleder Helga Pedersen. Striden med Kjell Inge Røkke ble ikke avsluttet før landsmøtet. Foto: Scanpix.

<pKjell Inge Røkkes politiske innflytelse er betydelig overdrevet, sier partisekretær Martin Kolberg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag starter Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Oslo. Der skal partiet spikre partiprogrammet som Jens Stoltenberg håper vil løfte ham fram til fire nye år som statsminister.

Men de siste ukene er det striden om transaksjonen i Aker Solutions som har overskygget partiprogrammet. Aker-eier Kjell Inge Røkke har lenge blitt hyllet av Arbeiderpartiet og fagbevegelsen som en viktig industribygger, og har stått fram som Ap-velger.

- Jeg har ikke møtt ham

Statens kontroversielle oppkjøp i Aker Holding, som eier Aker Solutions, i 2007, blir sett på som et eksempel på Røkke helt spesielle politiske innflytelse.

Men Røkkes politiske innflytelse har lenge vært overdrevet, mener Kolberg.

- Jeg har aldri møtt Røkke et eneste sted i Arbeiderpartiets organer. Men vi kjenner Røkke. Vi vet hvem han er som industribygger, og gjennom staten sitt samarbeid med systemene i næringslivet. Jeg mener oppriktig talt at hans innflytelse i Arbeiderpartiets organer er betydelig overdrevet. Jeg har vært partisekretær siden 2001, og jeg har aldri møtt ham ett eneste sted, fastholder Kolberg.

- Rokker ikke ved Røkke-tillit

Etter det ABC Nyheter erfarer var det håp om at regjeringen ville få på plass en avtale med Aker-ledelsen i god tid før landsmøtet. Nå ser det ut for at den betente saken ikke blir løst før etter landsmøtet er avsluttet.

På pressefrokosten fredag ville Stoltenberg ikke kommentere hvorvidt saken har svekket tilliten til Røkke.

- Dette handler ikke om vurderingen av enkeltpersoner. Jeg tror dette handler om å finne en løsning. Og det er det politikken handler om, sier Stoltenberg til ABC Nyheter.

Avtroppende partisekretær Martin Kolberg er dermed klar på at tilliten til Røkke ikke er svekket.

- Sitter i en glassboble

- Han er og blir, håper jeg, en viktig industribygger. Både med tanke på industri og arbeidsplasser. Jeg mener at dette ikke på en avgjørende måte har rokket ved den grunnleggende tilliten til Kjell Inge Røkke, sier Kolberg til ABC Nyheter.

Han holder likevel fast ved at håndteringen fra Akers side har vært uklok.

- Dette var ikke lurt håndtert av Røkke og Aker-systemet når vi ser hvordan det blir oppfattet i det offentlige rommet og hvordan det virker på politikken, sier Kolberg.

Han mener saken viser at Aker mangler politisk teft.

- Det har kanskje opptrådt juridisk viktig. Men det var kanskje ikke så lurt likevel, så lenge staten er en stor eier. Her burde dette bli gjort annerledes. De sitter i en glassboble, sier Kolberg.

Personvernpolicy