Obama til kamp mot narkobander

Barack Obama blir ønsket velkommen av president Felipe Calderon da han ankom Mexico torsdag. De to presidentene ble enige om å gjøre felles kamp mot narkotikakartellene som har herjet Mexico det siste året. Foto: REUTERS/Eliana Aponte/SCANPIX
Barack Obama blir ønsket velkommen av president Felipe Calderon da han ankom Mexico torsdag. De to presidentene ble enige om å gjøre felles kamp mot narkotikakartellene som har herjet Mexico det siste året. Foto: REUTERS/Eliana Aponte/SCANPIX

<pPresident Barack Obama lovet omfattende amerikansk støtte i kampen mot de mexicanske narkobandene under sitt besøk i nabolandet i sør.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tungt væpnede narkobandene truer stabiliteten i Mexico, og har den siste tiden også utviklet seg til en torn i øyet på USA ettersom mye av narkotikaen ender opp der. Mye av volden har også beveget seg farlig nær den mexicansk-amerikanske grensen.
Mexicos president Felipe Calderon har sendt omkring 5.000 soldater til grenseområdet mot USA i et forsøk på å knekke narkobandene, men har så langt ikke lyktes.
I fjor ble 6.300 mennesker drept i narkorelaterte voldsepisoder og så langt i år har trenden fortsatt.

– Tapper kamp

På sitt besøk i Mexico roste imidlertid Obama sin kollega for å gjøre en «heroisk innsats» mot narkobandene.
– Mexicanske myndigheter kjempet tappert mot narkotikakartellene, som sprer seg som en pesten på begge sider av grensen. Det er absolutt nødvendig at USA bidrar som en likeverdig partner i denne kampen, sa Obama.
Han la til at han vil forsøke å få Senatet til å ratifisere en avtale som skal redusere våpenstrømmen til narkotikakarteller i Latin-Amerika.
– Både president Calderon og jeg vet at man ikke kan utkjempe denne krigen med én hånd, påpekte Obama.

– USA har ansvar

Få timer før USAs president Barack Obama ankom Mexico ble problemet understreket til fulle da 16 personer ble drept i en skuddveksling mellom soldater og en kriminell bande.
Obama varslet også USA er villig til å bidra mer i kampen mot volden og narkobandene enn hva den forrige amerikanske administrasjonen gjorde.
– Jeg kommer ikke til å late som om dette er Mexicos problem alene. Vi har også et ansvar og må gjøre en innsats, understreket den amerikanske presidenten.
Felles klimakamp

De to landene ble også enige om å gjøre felles sak i kampen mot klimaendringene. Miljøvennlig energi skal prioriteres.

På en pressekonferanse etter presidentmøtet ble Det amerikansk-mexicanske bilaterale rammeverket for ren energi og klimaendring kunngjort.
– Rammeverket vil blant annet konsentrere seg om fornybar energi, energieffektivitet, tilpasning og såkalt grønne jobber, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.
Strategier for å redusere CO2-utslipp vil også bli diskutert.
Det blir i tillegg opplyst at Mexico blir vert for et klimamøte mellom verdens største økonomier. (©NTB)

Personvernpolicy